Eveniment

Probleme la Cernobîl: Sistemele de răcire au fost deconectate de la reţeaua de electricitate

Probleme la Cernobîl: Sistemele de răcire au fost...

Autor: Dorin Oancea

09.03.2022, 14:50 5998

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost deconectată de la reţeaua electrică a ţării de către forţele ruseşti, a declarat miercuri operatorul de stat ucrainean Ukrenergo, situaţie care ar putea pune în pericol răcirea combustibilului nuclear încă depozitat la sit, scrie Washigton Post.

"Din cauza acţiunilor militare ale ocupanţilor ruşi, centrala nucleară de la Cernobîl a fost complet deconectată de la reţeaua electrică. Centrala nucleară nu are nicio sursă de alimentare cu energie electrică", a declarat Ukrenergo într-un comunicat pe pagina sa oficială de Telegram.

Energia electrică este necesară pentru sistemele de răcire, ventilaţie şi stingere a incendiilor din uitatea care acum este oprită. Într-o declaraţie pe pagina sa de Facebook, Ukrenergo a mai spus că au fost pornite generatoare diesel de urgenţă, care vor putea lucra doar 48 de ore.

Ministrul ucrainean al Energiei, Herman Halushchenko, a declarat miercuri, potrivit Reuters, că autorităţile nu ştiu care sunt nivelurile de radiaţii de la centrala de la Cernobîl şi nu au niciun control asupra a ceea ce se întâmplă la centrala nucleară din Zaporizhzhia, cea mai mare centrală nucleară din Europa, care a fost capturată de forţele ruseşti săptămâna trecută.

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică spune că a pierdut contactul cu sistemele de monitorizare care transmit date despre materialul nuclear de la centrala nucleară de la Cernobîl.

Directorul general al organismului de supraveghere nucleară al ONU "a indicat că transmiterea de date de la distanţă de la sistemele de monitorizare a garanţiilor instalate la centrala nucleară de la Cernobîl a fost pierdută”. "Agenţia analizează starea sistemelor de monitorizare a garanţiilor din alte locaţii din Ucraina şi va furniza în curând informaţii suplimentare".

Consilierul prezidenţial ucrainean Mykhailo Podolyak a scris miercuri pe Twitter că AIEA a "pierdut în mod neaşteptat conexiunea" cu sistemele de monitorizare, calificând-o drept o "situaţie extrem de periculoasă".

Centrala nucleară de la Cernobîl, aflată sub controlul Uniunii Sovietice, a fost scena unui dezastru în 1986, când exploziile şi incendiile au trimis un nor radioactiv uriaş peste părţi ale Europei şi au lăsat sol contaminat şi alte precipitaţii, care rămân periculoase.

Catastrofa este considerată cel mai grav accident de la o centrală nucleară din lume.

Luna trecută, Ministerul rus al Apărării a confirmat că forţele sale au preluat controlul asupra zonei din apropierea amplasamentului centralei, ca parte a invaziei mai ample a Rusiei în Ucraina, ceea ce a declanşat o alarmă globală.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO