Eveniment

​Printre ultimii la prevenţie în Europa. 2 din 3 români nu îşi fac controalele medicale preventive, principalul motiv fiind costul ridicat al analizelor

​Printre ultimii la prevenţie în Europa. 2 din 3...

Autor: Miruna Diaconu

19.09.2023, 15:32 134

România este printre ţările cu cea mai slabă prevenţie medicală din Europa, astfel că 2 din 3 români nu îşi fac controalele medicale preventive, potrivit raportului Stada privind sănătatea pentru anul 2023: Lipsa de prevenţie erodează sănătatea în Europa. Alături de România se află şi Polonia şi Serbia, cu o prevenţie medicală la fel de slabă.

Principalul motiv pentru care România stă foarte prost la acest capitol este costul ridicat al analizelor, au răspuns circa 42% din participanţii la studiu.

La nivel european, patru din zece europeni nu se prezintă la niciun control medical preventiv şi doar 15% spun că se prezintă la toate programările relevante. Lipsa prevenţiei nu ţine cont de vârstă, astfel că nu există o diferenţă semnificativă între categoriile de vârstă, însă este o creştere uşoară în cazul celor de peste 44 de ani.

Studiul Stada a fost realizat în rândul a 32.000 de europei din 16 ţări şi arată o lipsă puternică a prevenţiei medicale în Europa. În România, studiul a fost realizat în rândul a circa 2.000 de persoane.

„Evenimentele recente ne-au reamintit tuturor importanţa primordială a unei bune sănătăţi. Pentru a realiza acest lucru şi pentru a îmbunătăţi sistemele, este nevoie de un număr mare de părţi interesate, care să acţioneze împreună pe baza unor informaţii şi date fiabile şi verificabile. Raportul STADA privind sănătatea reprezintă o contribuţie valoroasă la acest obiectiv şi răspunde direct scopului nostru de a ne îngriji de sănătatea oamenilor în calitate de partener de încredere", a declarat Peter Goldschmidt, Preşedintele Directoratului STADA.

Ţările în care cei mai mulţi oameni îşi fac controale medicale preventive sunt Olanda, unde circa 32% dintre cetăţeni îşi fac regulat controale medicale, şi Anglia, cu un procent de 31%.

​​

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO