Eveniment

Printre puţinele veşti bune din industrie: Liberty reporneşte furnalul de la combinatul din Galaţi

Printre puţinele veşti bune din industrie: Liberty...

Autor: Răzvan Botea

07.11.2023, 19:30 209

♦ Prasanta Mishra, managing director plant operations la Liberty Galaţi: Accentul pe care l-am pus pe produse semifinite cu costuri competitive are deja rezultate, ajutându-ne să creştem gradul de utilizare a laminoarelor şi să îmbunătăţim fluxul de cash.

Liberty Galaţi a început procesul de repornire a Furnalului nr. 5, care va fi operaţional în următoarele zile, a anunţat compania. Repornirea are loc în condiţiile dificile de piaţă pentru producătorii de oţel din Europa, au mai adăugat reprezentanţii Liberty.

„Continuăm să colaborăm cu guvernul pentru a găsi soluţii de reducere a decalajului privind costul energiei, care în prezent reprezintă aproape 40% din costul variabil pe tona de oţel produs, faţă de doar 8% în 2019. Suntem recunoscători pentru suportul acordat de partenerii noştri în timp ce traversăm aceste condiţii de piaţă dificile“, a declarat Prasanta Mishra, managing director plant Operations la Liberty Galaţi.

Furnalul 5, ultimul rămas în picioare din fostul Sidex, a fost oprit pentru lucrări de mentenanţă şi modernizare la finalul lui 2022, apoi a fost repornit în martie anul acesta. În vară, a mai avut loc o oprire, iar acum reporneşte din nou. Contextul este foarte complicat pentru producătorii români de oţel. Industria românească şi industria Germaniei, locomotiva industrială a Europei, sunt în scădere de cinci ani, iar perspectivele în continuare arată probleme. Piaţa europeană de tablă a fost inundată la finalul lui 2022 de importuri turceşti ieftine, după ce Uniunea Europeană a interzis importul de fier vechi din Rusia. Turcii au continuat să importe materie primă rusească şi, cu costuri de producţie net inferioare, au umplut de tablă piaţa europeană.

Producătorii europeni în schimb, inclusiv companii mari din România, au rămas cu produsele pe stoc.

Aşa se face că producătorii români şi producătorii europeni trebuie, în acest moment, să facă faţă şi importurilor ieftine de produse din alte ţări şi să fie competitivi pe pieţele europene cu producători din India, Turcia, Rusia sau China, care nu plătesc costuri pentru poluare şi au şi energie mai ieftina.

 

Ce spun reprezentanţii Liberty despre preţurile energiei:

► Liberty Galaţi este al doilea mare consumator de energie din România, iar creşterea preţurilor la energie are un impact masiv în costurile noastre variabile, care au crescut de la 8% în 2019 la circa 40% pe tona de oţel în prezent.

► Compania din Galaţi a înregistrat şi alte majorări de costuri, la materiile prime şi la anumite servicii, care în unele cazuri au crescut cu până la 200% din 2019.

► În prezent, Liberty Galaţi plăteşte aproximativ 150 de euro pentru certificatele de emisii de gaze cu efect de seră pentru fiecare tonă de oţel produsă.

► Liberty Galaţi concurează cu producători din alte ţări ale Uniunii Europene ale căror guverne subvenţionează costurile cu energia, ce reprezintă un procent substanţial din preţul total al tonei de oţel. Astfel, oţelul produs în România devine necompetitiv pe piaţa europeană. Pieţele europene se confruntă cu un nivel istoric al importurilor din ţările din afara UE, care subvenţionează costurile cu energia şi nu au certificate de emisii de gaze cu efect de seră.

► Compania face demersuri pentru ca guvernul să implementeze o politică energetică pentru marii consumatori de energie care să echilibreze condiţiile de concurenţă şi să asigure competitivitatea industriei româneşti pe plan intern şi în întreaga Europă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO