Eveniment

Primul semestru a adus un plus în agricultură, dar numai 20% din teren produce pentru export

Primul semestru a adus un plus în agricultură, dar numai 20% din teren produce pentru export

Primul semestru a adus un plus în agricultură, dar numai 20% din teren produce pentru export. Foto Shutterstock

Autor: Gabriel Razi

28.07.2011, 00:04 657

Agricultura a înregistrat o creştere în prima parte a acestui anfaţă de aceeaşi perioadă a anului trecut datorită vremii bune, darşi ca urmare a preţurilor-record pentru produsele agroalimentare,spun producătorii români.

"A fost mai bine decât anul trecut, dar noi nu avem merite mari.Vremea a ţinut cu producătorii şi preţurile au rămas ridicate. Euam avut 11.000 de hectare de grâu anul acesta şi am scos 6 tone/hafaţă de 4,8 tone/ha anul trecut", spune Mihai Anghel, careexploatează 25.000 de hectare de teren prin intermediul CerealcomDolj.

De cealaltă parte, Viorel Matei, preşedinte al FederaţieiNaţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), spune cădeşi vremea a adus un plus, odată cu preţurile cerealelor aucrescut şi costurile cu îngrăşă­mintele, seminţele saupesticidele.

"Preţul inputurilor a crescut cu circa 30% în prima parte aacestui an, dar preţurile mari ale cerealelor au echilibrat acestavans. Încă nu s-a recoltat tot grâul, dar până acum se vede cărecolta va fi mai mare decât cea de anul trecut. Per totalcreşterea ar putea fi de 10%-15%", spune el.

Agricultura a contribuit anul trecut la PIB cu circa 7%,valoarea producţiei agricole ridi­cându-se la peste 8 miliarde deeuro. Ministrul agriculturii Valeriu Tabără a declarat în mai multerânduri că producţia agricolă se va ridica în acest an la o valoarede peste 10 mld. euro. Acest avans ar putea contribui la creş­tereaeconomică din acest an cu circa 0,3%, potrivit estimărilor BănciiComerciale Ro­mâne.

Avans de 50% al exporturilor de alimente în primeleluni ale acestui an

Un alt semnal care arată că agricultura va înregistra un avansfaţă de anul trecut este creşterea exporturilor. Astfel, în primelepatru luni ale acestui an exporturile de produse agroali­mentareale României s-au ridicat la 947 de milioane de euro, fiind cu 50%mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelorMADR. În aceeaşi perioadă im­porturile de alimente s-au ridicat la1,4 mi­liarde de euro, în creştere cu 21% faţă de perioada similarăa lui 2010. România înre­gistrează în continuare deficit comercialpentru produsele agroalimentare, acesta ridicându-se la sfârşitullui aprilie la 462 de milioane de euro, în scădere cu 16% faţă deperioada similară din 2010, potrivit datelor MADR.

Exporturile din prima parte a acestui an au fost dominate decereale şi plante tehnice. Spre exemplu în această perioada Româniaa exportat 533.000 de tone de porumb în valoare totală de 175 demilioane de euro sau 230.000 de tone de seminţe de rapiţă învaloare totală de 123 de milioane de euro. Mai mult exporturile deanimale vii din primele patru luni ale acestui an sunt de zece orimai mari faţă de exporturile de carne. Astfel, producătorii româniau livrat la export bovine, ovine şi caprine de 63 de milioane deeuro, în timp ce exporturile de carne provenită de la acesteanimale s-au ridicat la circa 7 milioane de euro.

"Nu este normal că exportăm cereale şi importăm alimenteprocesate. Mai mult, şi cerealele pe care le exportăm sunt puţinefaţă de ce am putea livra la export. Problema este că doar 20% dinsuprafeţe sunt lucrate aşa cum trebuie şi produsele pot pleca laexport, pe restul nu se face agricultură, se mimează", spune MihaiAnghel.

Anul trecut România a exportat produse agroalimentare de 3miliarde de euro, în creştetere cu 40% faţă de anul anterior.Totuşi, şase din primele zece produse în funcţie de valoare care auplecat către pieţele externe sunt produse agroalimentare de bazăprecum grâul, porumbul sau orzul. Valoarea primelor zece produseagroalimentare livrate la export s-a ridicat anul trecut la 2,2miliarde euro şi a reprezentat 73% din total.

Exporturile de alimente au acoperit în 2010 mai puţin de 10% dinvaloarea totală a exporturilor României, potrivit datelor INS. Decealaltă parte, importurile de anul trecut s-au ridicat la aproape3,8 miliarde de euro, în creştere cu 1% faţă de perioadaanterioară. Între primele zece produse alimentare im­portate cavaloare se regăsesc şase produse procesate.

Avem doar 31.000 de firme în agricultură, restul până la4 milioane sunt persoane fizice

În ultimii opt ani în agricultura româ­nească au intrat aproape8.000 de firme, reprezentând un avans de 34% faţă de acum opt ani,potrivit datelor preliminare din Recensământul Agricol (RA) din2010. Aceste ferme exploatează în prezent 5,8 mi­lioane de hectarede teren agricol, aproape jumătate din totalul de 13,2 milioane dehectare. Terenul exploatat de firmele agricole a înregistrat înultimii opt ani o scădere de 6,4%. De cealaltă parte, numărulmicilor fermieri - persoane fizice - totalizează 3,9 mi­lioane,aceştia având în exploatare 7,7 milioane de hectare de teren. Înplus, datele arată că firmele agricole exploatează în medie 190 dehectare de teren, în timp ce persoanele fizice au în proprietate înmedie două hectare de teren agricol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO