Primul semestru a adus un plus în agricultură, dar numai 20% din teren produce pentru export

Autor: Gabriel Razi 28.07.2011

Agricultura a înregistrat o creştere în prima parte a acestui an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut datorită vremii bune, dar şi ca urmare a preţurilor-record pentru produsele agroalimentare, spun producătorii români.

"A fost mai bine decât anul trecut, dar noi nu avem merite mari. Vremea a ţinut cu producătorii şi preţurile au rămas ridicate. Eu am avut 11.000 de hectare de grâu anul acesta şi am scos 6 tone/ha faţă de 4,8 tone/ha anul trecut", spune Mihai Anghel, care exploatează 25.000 de hectare de teren prin intermediul Cerealcom Dolj.

De cealaltă parte, Viorel Matei, preşedinte al Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), spune că deşi vremea a adus un plus, odată cu preţurile cerealelor au crescut şi costurile cu îngrăşă­mintele, seminţele sau pesticidele.

"Preţul inputurilor a crescut cu circa 30% în prima parte a acestui an, dar preţurile mari ale cerealelor au echilibrat acest avans. Încă nu s-a recoltat tot grâul, dar până acum se vede că recolta va fi mai mare decât cea de anul trecut. Per total creşterea ar putea fi de 10%-15%", spune el.

Agricultura a contribuit anul trecut la PIB cu circa 7%, valoarea producţiei agricole ridi­cându-se la peste 8 miliarde de euro. Ministrul agriculturii Valeriu Tabără a declarat în mai multe rânduri că producţia agricolă se va ridica în acest an la o valoare de peste 10 mld. euro. Acest avans ar putea contribui la creş­terea economică din acest an cu circa 0,3%, potrivit estimărilor Băncii Comerciale Ro­mâne.

Avans de 50% al exporturilor de alimente în primele luni ale acestui an

Un alt semnal care arată că agricultura va înregistra un avans faţă de anul trecut este creşterea exporturilor. Astfel, în primele patru luni ale acestui an exporturile de produse agroali­mentare ale României s-au ridicat la 947 de milioane de euro, fiind cu 50% mai mari faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor MADR. În aceeaşi perioadă im­porturile de alimente s-au ridicat la 1,4 mi­liarde de euro, în creştere cu 21% faţă de perioada similară a lui 2010. România înre­gistrează în continuare deficit comercial pentru produsele agroalimentare, acesta ridicându-se la sfârşitul lui aprilie la 462 de milioane de euro, în scădere cu 16% faţă de perioada similară din 2010, potrivit datelor MADR.

Exporturile din prima parte a acestui an au fost dominate de cereale şi plante tehnice. Spre exemplu în această perioada România a exportat 533.000 de tone de porumb în valoare totală de 175 de milioane de euro sau 230.000 de tone de seminţe de rapiţă în valoare totală de 123 de milioane de euro. Mai mult exporturile de animale vii din primele patru luni ale acestui an sunt de zece ori mai mari faţă de exporturile de carne. Astfel, producătorii români au livrat la export bovine, ovine şi caprine de 63 de milioane de euro, în timp ce exporturile de carne provenită de la aceste animale s-au ridicat la circa 7 milioane de euro.

"Nu este normal că exportăm cereale şi importăm alimente procesate. Mai mult, şi cerealele pe care le exportăm sunt puţine faţă de ce am putea livra la export. Problema este că doar 20% din suprafeţe sunt lucrate aşa cum trebuie şi produsele pot pleca la export, pe restul nu se face agricultură, se mimează", spune Mihai Anghel.

Anul trecut România a exportat produse agroalimentare de 3 miliarde de euro, în creştetere cu 40% faţă de anul anterior. Totuşi, şase din primele zece produse în funcţie de valoare care au plecat către pieţele externe sunt produse agroalimentare de bază precum grâul, porumbul sau orzul. Valoarea primelor zece produse agroalimentare livrate la export s-a ridicat anul trecut la 2,2 miliarde euro şi a reprezentat 73% din total.

Exporturile de alimente au acoperit în 2010 mai puţin de 10% din valoarea totală a exporturilor României, potrivit datelor INS. De cealaltă parte, importurile de anul trecut s-au ridicat la aproape 3,8 miliarde de euro, în creştere cu 1% faţă de perioada anterioară. Între primele zece produse alimentare im­portate ca valoare se regăsesc şase produse procesate.

Avem doar 31.000 de firme în agricultură, restul până la 4 milioane sunt persoane fizice

În ultimii opt ani în agricultura româ­nească au intrat aproape 8.000 de firme, reprezentând un avans de 34% faţă de acum opt ani, potrivit datelor preliminare din Recensământul Agricol (RA) din 2010. Aceste ferme exploatează în prezent 5,8 mi­lioane de hectare de teren agricol, aproape jumătate din totalul de 13,2 milioane de hectare. Terenul exploatat de firmele agricole a înregistrat în ultimii opt ani o scădere de 6,4%. De cealaltă parte, numărul micilor fermieri - persoane fizice - totalizează 3,9 mi­lioane, aceştia având în exploatare 7,7 milioane de hectare de teren. În plus, datele arată că firmele agricole exploatează în medie 190 de hectare de teren, în timp ce persoanele fizice au în proprietate în medie două hectare de teren agricol.