Eveniment

Prima atititudine de frondă a României faţă de UE: Nu semnează acordul de comerţ liber cu Canada până nu obţine ridicarea vizelor

Prima atititudine de frondă a României faţă de UE: Nu...

Autor: Gabriel Pecheanu

20.10.2016, 00:05 1026
Purtătorul de cuvânt al guvernului, Liviu Iolu, a declarat miercuri că până când Canada nu va elimina vizele pentru cetăţenii români, ţara noastră nu îşi poate ridica rezervele cu privire la acordul CETA (acord de comerţ liber) între Comisia Europeană şi Canada.
 
„O soluţie privind eliminarea vizelor pentru Canada este la îndemână în acest moment. Au fost eforturi considerabile de negociere şi vă reamintesc aici cele două întâlniri între cei doi prim-miniştri ai Canadei şi României unde s-au agreat anumiţi paşi pentru eliminarea vizelor şi România consideră în acest moment că un acord pentru eliminarea vizelor nu depinde decât de o decizie politică. La nivel tehnic sunt făcuţi toţi paşii necesari şi până când nu va fi găsit acest acord, România nu îşi poate ri­dica rezervele cu privire la acordul CETA între Co­­mi­sia Europeană şi Canada“, a declarat Li­viu Iolu.
 
El a precizat că şi Bul­garia are o poziţie simi­lară cu cea a României cu privire la CETA. „Nici Bulgaria nu a vali­dat şi nu a anunţat că va aproba CETA în acest mo­ment, deci au şi ei rezerve cu privire la CETA“, a explicat Iolu.
 
Potrivit unui comunicat MAE remis presei miercuri, la Consiliul Afaceri Generale (CAG), care s-a desfăşurat marţi la Luxemburg, România „a reiterat că nu poate susţine la acest moment demersurile privind semnarea şi aplicarea pro­vi­zo­rie a Acordului economic şi comercial cuprinzător UE - Canada“.
 
Anterior surse guvernamentale afirmaseră că autorităţile canadiene au informat deja autorităţile române despre intenţia de ridicare a vizelor pentru cetăţenii români.
 
„Această intenţie a fost exprimată încă din vară după vizita premierului Dacian Cioloş la Ottawa, care de altfel a şi iniţiat discuţiile privitoare la ridicarea vizelor cu premierul Justin Trudeau. Decizia luată de canadieni şi datele pe care le-a comunicat guvernul bulgar au fost, de altfel, propuse şi Ro­mâniei, în cadrul unei convorbiri telefonice avute ieri  între premierul român şi Justin Trudeau, îna­inte ca premierul Canadei să comunice cu guvernul de la So­fia“, au declarat surse din interiorul Executivului de la Bucureşti.
 
Potrivit acestora, România are însă aşteptări mai mari, în sensul obţinerii unei date ferme în 2017. „Negocierea, din punctul de vedere al părţii române, nu s-a terminat încă, fiind în desfăşurare discuţii care privesc momentul şi calendarul complet al eliminării vizelor pentru români“, au mai adăugat sursele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO