Eveniment

Previziunile managerilor: productia va creste, dar si preturile vor fi mai mari

03.10.2006, 19:44 18

Activitatile si preturile din industrie, comert cu amanuntul si servicii vor creste in urmatoarele doua luni, potrivit estimarilor exprimate in septembrie de managerii companiilor.
Managerii intreprinderilor din industria prelucratoare estimeaza un trend pozitiv pentru volumul productiei, atat pe total (sold conjunctural +19%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor, potrivit datelor furnizate de Institutul National de Statistica.
Cei mai optimisti sunt managerii din intreprinderile care au intre 250 si 499 de salariati (sold conjunctural +26%).
Per total, in industria prelucratoare numarul de salariati va avea o tendinta de stabilitate, conform a 77% din totalul opiniilor regasite in ancheta. Preturile produselor industriale vor fi in continuare crescatoare (sold conjunctural +20%).
Managerii prognozeaza o tendinta de stabilitate a volumului productiei si a stocului de contracte si comenzi din constructii (66% din total opinii exprimate, respectiv 69%).
Aceeasi tendinta de echilibru pe ansamblul sectorului se preconizeaza de asemenea si pentru numarul de salariati, conform a 76% din estimari.
Preturile lucrarilor de constructii vor creste (sold conjunctural +28%), intensitatea fiind aproximativ aceeasi cu cea din luna anterioara (sold conjunctural +29%).
Managerii societatilor comerciale estimeaza pentru urmatoarele trei luni mentinerea tendintei de crestere a vanzarilor de marfuri, pe total activitate (sold conjunctural +33%).
Preponderent, managerii din comertul cu amanuntul apreciaza ca situatia economica din acest sector va fi marcata de stabilitate (51% din opinii exprimate), de crestere - 39% din opinii, in timp ce numai 10% dintre repondenti indica o scadere.
Volumul comenzilor de marfuri adresate furnizorilor va inregistra in luna septembrie a.c. un sold conjunctural pozitiv (+26%). Preferintele comerciantilor continua sa fie orientate in principal catre produsele de pe piata interna (sold conjunctural +21%). Nivelul stocurilor de marfuri se mentine aproximativ egal cu nivelul necesar desfasurarii activitatii de comert cu amanuntul (94% din opinii).
Angajatorii prognozeaza pentru urmatoarele 3 luni o tendinta de crestere moderata a numarului de salariati din sectorul de comert cu amanuntul (+9% sold conjunctural).
Preturile de vanzare cu amanuntul se mentin in crestere in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +35%), dar intr-un ritm mai putin accelerat decat pana acum (70% din opinii).
Situatia economica din sectorul de servicii, in ultimele trei luni, a fost apreciata ca fiind buna, atat pe total activitate (sold conjunctural +33%), cat si pe grupe de marime a intreprinderilor.
Pe primul loc in aprecierea cresterii cererii de servicii (cifra de afaceri) se situeaza managerii intreprinderilor mijlocii, la care soldul conjunctural a fost de +45%, urmate de intreprinderile mari (soldul conjunctural +35%) si intreprinderile mici (1-49 de salariati), la care soldul conjunctural a fost de +26%.
Conform estimarilor, cererea de servicii isi va mentine, pe ansamblul sectorului, trendul ascendent si in urmatoarele trei luni (sold conjunctural +27%). Aceasta tendinta este semnalata atat de intreprinderile mari, cu peste 500 de salariati (sold conjunctural +45%), cat si de intreprinderile mici si mijlocii (sold conjunctural +23%).
Anchetele au fost efectuate pe baza unor esantioane reprezentative in domeniul industriei prelucratoare (1.533 de agenti economici), constructiilor (1.108), comertului cu amanuntul (2.296) si serviciilor (1.967). Diferenta procentuala intre alternativele extreme (% crestere - % scadere) constituie soldul conjunctural, care exprima tendinta de evolutie a indicatorilor fata de perioada de referinta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO