Eveniment

Previziunile BNR: inflatie de 7,4% in septembrie

15.06.2005, 20:06 14

Rata inflatiei ar urma sa scada pana la 7,4-7,5% in septembrie, potrivit previziunilor incluse in ultimul raport al BNR asupra inflatiei, in conditiile in care la sfarsitul lui mai se situa la 10% pentru a doua luna consecutiv.

BNR nu risca sa-si faca publice estimarile si pentru ultimele trei luni ale anului, dupa ce socotelile i-au fost infirmate in aprilie.

Banca Nationala afirma ca se astepta la intreruperea temporara a procesului dezinflationist in trimestrul al doilea, din cauza modificarilor aduse de Guven calendarului de majorare a preturilor administrate si a accizelor. Cu toate acestea, raportul BNR sustine ca ritmul de crestere a preturilor de consum se va inscrie incepand din trimestrul III pe o traiectorie compatibila cu atingerea tintei anuale de inflatie, de 7% decembrie 2005 fata de decembrie 2004.

In luna mai, inflatia lunara s-a situat la 0,3%, sensibil sub asteptarile analistilor, semnalizand ca varful de crestere a preturilor din aprilie - cand inflatia a urcat la 1,8% - nu s-a propagat practic deloc in luna urmatoare.

Cu toate acestea, inflatia anuala a ramas la nivelul de 10%, in conditiile in care media lunara pe perioada ianuarie-mai este superioara cu 0,2 puncte procentuale celei din aceeasi perioada a anului trecut.

Asteptarile BNR de scadere a inflatiei in lunile urmatoare ar putea fi insa subminate in continuare de noi majorari ale preturilor administrate. Astfel, de la 1 iulie pretul gazelor naturale va creste, in medie, cu 10,2%, antrenand si alte scumpiri.

De asemenea, tarifele la energia electrica si termica ar urma sa creasca in iulie cu 6,8%, respectiv 20%. Apoi inflatia pe luna iunie ar putea fi amplificata de majorarile de preturi la combustibili, Petrom anuntand recent cresterea preturilor cu pana la 600 de lei pentru litrul de benzina si cu circa 1.400 de lei in cazul motorinelor, cu efecte in lant in economie. Scumpirile au fost justificate de revenirea pretului international al petrolului pana la 54 de dolari pe baril.

Prognoza BNR de scadere a inflatiei pana la 7,4% in septembrie se bazeaza insa pe ipoteza ca piata internationala a petrolului nu va mai inregistra socuri negative de amploare.

De asemenea, BNR crede ca majorarile de accize, precum si introducerea acestui tip de taxe in pretul energiei electrice si al gazului utilizat drept combustibil auto vor incetini viteza de crestere a cererii de consum, stimulata pe de alta parte de introducerea cotei de 16% pe impozitul pe venit. Astfel de asteptari sunt insa puse sub semnul intrebarii de datele statistice care consemnau la nivelul lunii aprilie o crestere record a vanzarilor in retail - pana la 20,4% fata de aprilie 2004, in conditiile in care vanzarile de alimente au urcat cu 25,4%. In acelasi timp, salariul mediu net pe economie a inregistrat in aprilie o crestere de 13,3% fata de aceeasi luna a anului trecut, sub efectul acordarii primelor de Paste.

In aceste conditii, aprecierea leului ramane principalul instrument al BNR in lupta cu inflatia. Iar raportul bancii centrale confirma aceasta perspectiva: "mentinerea tendintei anuale de apreciere reala a monedei nationale fata de principalele valute va contribui si in aceasta perioada la reducerea inflatiei", se arata in raportul citat.

De asemenea, BNR precizeaza ca prin tactica de interventie pe piata valutara va "ramane favorabila unei flexibilitati mai ridicate a cursului de schimb".

Din luna iulie, Banca Nationala ar urma sa treaca oficial la strategia de tintire a inflatiei, ceea ce ar presupune si anuntarea unei marje de risc in jurul tintei.



Isarescu, la discutii cu FMI

Misiunea FMI, condusa de negociatorul-sef Emmanuel van der Mensbrugghe, are programata astazi o vizita la BNR, unde va avea loc o discutie cu guvernatorul Mugur Isarescu (foto) asupra masurilor de politica monetara adoptate in ultimele luni si a celor pentru perioada urmatoare. Surse apropiate negocierilor afirma ca expertii FMI sunt preocupati de cresterea galopanta a deficitului de cont curent, care a ajuns la 899 mil. euro dupa numai trei luni din acest an, tinzand sa treaca de 8% din PIB la sfarsitul lui 2005. Intre altele, FMI va cere adoptarea unor reglementari care sa asigure un control asupra finantarilor oferite de institutii nebancare, asa cum sunt societatile de leasing sau cele de credit de consum. Joi dupa amiaza este prevazut sa aiba loc si o intalnire cu premierul Calin Popescu Tariceanu, la Palatul Victoria. In cadrul discutiilor, autoritatile vor incerca sa convinga FMI sa accepte folosirea incasarilor din privatizare - estimate la 2-3 mld. euro anul acesta - pentru finantarea proiectelor de infrastructura. De asemenea, o mare parte a negocierilor se vor concentra asupra nivelului deficitului bugetar si a surselor de venit ce vor fi luate in calcul la determinarea acestuia. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO