Eveniment

Preţurile producţiei industriale au avut în octombrie o creştere anuală de 8,4%

Autor: Emil Popescu - Mediafax

02.12.2011, 10:15 112

Preţurile producţiei industriale pe total piaţa internă şi piaţa externă au crescut în octombrie cu 0,4% faţă de luna precedentă şi cu 8,4% comparativ cu octombrie 2010, a anunţat, vineri, Institutul Naţional de Statistică (INS).

După destinaţie, preţurile producţiei industriale pentru piaţa internă au crescut faţă de septembrie cu 0,3%, iar în ceea ce priveşte piaţa externă indicatorul a fost mai mare cu 0,6%, se arată într-un comunicat al INS.

Pe sectoare de activitate s-au înregistrat creşteri de preţ în industria extractivă (+1,4%) şi prelucrătoare (+0,3%), la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+0,3%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+0,2%).

Pe marile grupe industriale se constată creşteri de preţuri în industria bunurilor intermediare (+0,7%), industria bunurilor de capital (+0,5%), a bunurilor de uz curent (+0,3%), a bunurilor de folosinţă îndelungată (+0,3%) şi în industria energetică (+0,1%).

Faţă de octombrie 2010 s-au remarcat creşteri de preţuri la distribuţia apei; salubritate, gestionarea deşeurilor, activităţi de decontaminare (+11%), în industria prelucrătoare (+9,1%), în industria extractivă (+6,6%), la producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică, gaze, apă caldă şi aer condiţionat (+4,3%).

Pe marile grupe industriale, creşteri semnificative de preţuri se remarcă la produsele din industria energetică (+12,1%) şi industria bunurilor intermediare (+9,1%). Sub nivelul înregistrat pe total s-au situat produsele din industria bunurilor de uz curent (+6,5%), industria bunurilor de folosinţă îndelungată (+3,4%) şi industria bunurilor de capital (+3%).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO