Eveniment

Preturi triple pentru terenurile intravilane

07.10.2004, 00:00 47

Piata terenurilor a cunoscut o dinamica deosebita in acest an pe fondul cresterii preturilor atat in intravilan, cat si in extravilan, dar si al tranzactiilor incheiate. Pretul terenurilor situate in intravilan a crescut in acest an de aproape trei ori, pana la o valoare de 9.000 de euro pe hectar, fata de nivelul mediu anual inregistrat in perioada 1998-2003. In acelasi timp, in extravilan pretul unui hectar pretul mediu pentru hectar s-a dublat ajungand la 500 de euro.
Conform datelor Ministerului Agriculturii, in acest an au fost incheiate peste 18.000 de contracte de vanzare-cumparare de terenuri situate in interiorul localitatilor, pentru o suprafata totala de aproape 4.300 de hectare.
Suprafetele vandute din 1998 pana in prezent totalizeaza 68.661 hectare.
"Aproximativ 70% din tranzactiile cu terenuri intravilane au fost realizate in Bucuresti pentru ca marea majoritate a marilor companii si-au deschis intai in Capitala reprezentante si dupa aceea in restul tarii", spune Dragos Dragoteanu, presedintele agentiei imobiliare Euroest.
Terenurile din extravilan au fost tranzactionate mult mai intens, numai in acest an fiind inregistrate contracte privind vanzarea unor suprafete de aproape 57.000 de hectare. Pentru perioada 1998-octombrie 2004, totalul vanzarilor de terenuri extravilane insumeaza aproape 400.000 hectare.
"Cele mai multe tranzactii cu terenuri agricole au fost realizate in zona Transilvaniei si a Banatului pentru ca aici nu au existat probleme cu Cartea Funciara care este aceeasi de pe timpul Imperiului Austro-Ungar. In restul tarii tranzactiile sunt ingreunate de faptul ca suprafetele au fost puse in posesie prin constituirea titlurilor de proprietate pentru fostele amplasamente si de aici au aparut numeroase litigii. Situatia a mai evoluat fata de anii precedenti in sensul ca multe conflicte au fost stinse insa nu este de natura sa atraga inca investitorii desi se remarca un interes crescand din partea acestora", a mai spus Dragoteanu. Cele mai scumpe terenuri extravilane sunt in Ilfov (unde pretul mediu in acest an a ajuns la aproape 4.700 de euro) si Bistrita-Nasaud (1.400 de euro pe hectar). La polul opus se afla judetele Teleorman si Tulcea (cu preturi medii pe hectar de 100 de euro, respectiv respectiv 120 de euro).
stelian.negrea@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO