Eveniment

Pretul zaharului se reduce cu 36%

28.11.2005, 18:06 18

Pretul zaharului in Uniunea Europeana se va diminua cu 36% in urmatorii patru ani, comparativ cu nivelul de 39% propus initial, in urma unui acord atins de ministrii ai agriculturii europeni, relateaza EuObserver.

Realizarea acordului a constituit o reala surpriza, tinand cont de faptul ca 11 tari membre au initiat acest demers cu destul de multa reticenta fata de compromisul la care au ajuns autoritatile britanice in legatura cu acest aspect comercial. Prevederile acordului cuprind o compensare de 64,2% din pierderile pe care le vor suferi fermierii europeni si mentioneaza accesul direct la un fond de restructurare in valoare de 7,5 miliarde de euro.

Comisia Europeana si-a luat angajamentul de a monitoriza importurile de zahar, cu intentia de a penaliza politicile protectioniste asupra comertului in cazul in care producatorii straini vor invada spatiul european. Practic, decizia anuleaza 40 de ani de protectionism pentru producatorii de sfecla de zahar si vine ca un raspuns la directiile adoptate de Organizatia Mondiala a Comertului (OMC) in octombrie 2005. Comisarul european delegat in probleme de comert, Peter Mandelson, a declarat ca acordul trimite un mesaj politic pozitiv inaintea intalnirilor OMC progrmate luna viitoare la Hong Kong.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO