Eveniment

Premierul si ministrul pentru IMM se joaca in declaratii cu impozitul minim: Nimic nu e etern. Ce parere aveti?

Premierul si ministrul pentru IMM se joaca in declaratii cu impozitul minim: Nimic nu e etern
11.05.2009, 00:00 25
 
Ministrul pentru IMM-uri Constantin Nita a declarat vineri ca impozitul minim este o masura temporara si ar putea fi eliminat din toamna, urmand sa propuna Guvernului aceasta alternativa. In replica, premierul Emil Boc spune ca „nicio lege nu este eterna in Romania" si ca politicile fiscale pot fi ajustate „din timp in timp".
Cert este ca in legislatia prin care s-a introdus impozitul minim nu este precizata o perioada de aplicare, ci numai momentul inceperii aplicarii. Astfel, impozitul minim poate sa fie aplicat cateva luni sau cativa ani, in functie de analizele de impact ale specialistilor. Incertitudinea legata de impozitare planeaza asupra mediului de business, dupa ce impozitul minim a ridicat atatea probleme si a dus la inchiderea multor microintreprinderi si IMM-uri.
„In toamna, in functie de rezultatele economice, am putea anula acest impozit minim si sa gasim o alta solutie pentru a nu pune in pericol microintreprinderile sau start-up-urile", a spus Nita.
O alta alternativa ar fi ca impozitul minim sa nu fie aplicat pentru firmele cu o cifra de afaceri de pana la 50.000 de euro.
„Una dintre propunerile din toamna ale ministerului va fi eliminarea impozitului minim sau gasirea altor modalitati de impozitare. Una dintre acestea ar putea fi ca firmele care au cifra de afaceri de pana la 50.000 de euro sa nu fie obligate sa plateasca impozitul minim", a spus Nita, citat de Mediafax.
Pentru aceste firme ar urma sa fie mentinut sistemul de impozitare cu 3% din cifra de afaceri.
La inceputul lunii mai a intrat in vigoare ordonanta de urgenta care stabileste ca firmele vor plati un impozit minim anual cuprins intre 2.200 de lei (circa 500 de euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 de lei, si 43.000 de lei (circa 10.000 de euro) pentru venituri de peste 129 de milioane de lei.
Premierul Emil Boc a declarat ca va verifica impreuna cu Ministerul Finantelor impactul impozitului minim asupra firmelor.
El considera ca noua taxa, introdusa pentru combaterea evaziunii fiscale, nu a fost suficient de bine inteleasa si explicata, sustinand ca prin introducerea impozitului minim a fost ales „raul cel mai mic", evitandu-se majorarea TVA sau a cotei unice.
Registrul Comertului si lichidatorii au fost luati cu asalt de intreprinzatorii care doresc sa nu plateasca impozitul forfetar pe firme fara activitate. Numarul cererilor depuse la Registrul Comertului in ultimele patru zile din luna aprilie pentru suspendarea activitatii a fost de 10.000, nivelul din intreaga luna ajungand astfel la 14.035 de solicitari, fata de 1.055 din aceeasi perioada din 2008, conform datelor Oficiului National al Registrului Comertului.
Ministrul finantelor Gheorghe Pogea a declarat, dupa publicarea datelor ONRC aferente perioadei 1-27 aprilie, ca numarul de firme radiate in acest an din Registrul Comertului nu este determinat de introducerea impozitului minim, ci „reflecta evolutia normala a pietei", inregistrata si in anii anteriori.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO