Eveniment

Premierul Chinei în Parlamentul României: Avem tehnologia de care aveţi nevoie şi avem şi preţuri mici

Li Keqiang, premierul Chinei, le-a spus parlamentarilor români că este uimit de transformările suferite de România de la ultima sa vizită aici, în urmă cu 20 de ani

Li Keqiang, premierul Chinei, le-a spus parlamentarilor români că este uimit de transformările suferite de România de la ultima sa vizită aici, în urmă cu 20 de ani

Autor: Iulian Anghel

27.11.2013, 18:37 1209

România are multe pro­iecte de infrastructură mari, iar China are pu­terea, instalaţiile, tehno­logia pentru a le pune în practică. Şi, pe deasupra, are şi preţuri mai mici. Conducerea Chinei va în­curaja instituţiile chineze să ofere fi­nanţare pentru proiectele româneşti, a declarat ieri, în faţa parlamentului român reunit în şedinţă plenară, premierul Chinei Li Keqiang. Un dis­curs presărat cu metafore, dar prag­matic în esenţă, în care a explicat scurt care sunt avantajele cooperării cu Chi­na: are bani, are putere tehnologică şi are preţuri mici.

Pemierul Chinei a susţinut că este uimit de transformările prin care a trecut România de la ultima sa vizită, în urmă cu 20 de ani, şi a afirmat că relaţia dintre dintre China şi România poate deveni o cooperare-fanion pentru Eu­ropa Centrală şi de Est  care la rândul ei să devină un nou motor pentru coope­rarea dintre China şi UE. O strategie care nu este însă pe placul tuturor, do­vadă fiind comentariile din lumea po­litică şi din presa occidentală din aceste zile.

La finalul vizitei de trei zile în România a premierului Chinei - prima pe care o face în Europa de la preluarea mandatului - premierul Victor Ponta s-a arătat însă convins că a încheiat înţe­legeri bune şi că va lua bani din China pentru proiectele româneşti şi a insistat că, dacă România are relaţii strânse cu statul asiatic, acest lucru nu-i afectează parcursul european. „Nimic din ceea ce s-a întâmplat ieri şi alaltăieri (luni şi marţi - n.red.) nu afectează în vreun fel par­cursul nostru european. De altfel, nu facem decât să învăţăm de la ţările mai vechi din UE care au relaţii extra­ordinare, parteneriate strategice cu China şi relaţii comerciale extraor­dinare, şi nu ştiu de ce să nu facem şi noi la fel“, a declarat premierul în prima şedinţă de guvern de după Forumul Economic China – Europa Centrală şi de Est desfăşurat la Bucureşti.

Premierul spune că în luna ianuarie va fi evaluat stadiul proiectelor pentru care au fost semnate cu partea chineză înţelegeri bilaterale, pentru că, afirmă textual şeful guvernului de la Bucureşti, „ei ne dau, dar nu ne bagă în traistă“. Însă nu este deloc clar „ce ne dau“ deo­camdată. La Bucureşti au fost semnate acorduri de colaborare pentru înfiin­ţarea în comun a unui parc tehno­logic şi reluarea exportului de bovine pentru reproducţie şi carne de porc către China, dar şi mai multe docu­mente de colaborare în energie, inclusiv în domeniul nuclear şi termoelectric. Însă aceste înţelegeri de principiu trebuie urmate de paşi concreţi.

„E foarte important ce urmează. Am semnat documente, am pornit lucruri importante. Ne dau, dar nu ne bagă-n traistă, motiv pentru care - acum e decembrie - în ianuarie, la un moment dat, în cursul unei şedinţe de guvern, vreau să facem o şedinţă separată, cum se implementează proiectele pe care le-am semnat, care merg bine, care s-au blocat, ca să le deblocăm, ce reuşim să realizăm din intenţiile bune şi din proiectele demarate, acela va fi într-adevăr lucrul care contează“, a spus ieri Ponta.

Ieri premierul Chinei Li Keqiang şi-a încheiat vizita la Bucureşti cu un discurs în Parlamentul României şi după ce a fost primit la Cotroceni de preşedintele Traian Băsescu.

Episodul China este unul dintre puţinele din ultimul an pe care premie­rul şi preşedintele au căzut de acord - ambii susţinând întărirea relaţiilor economice cu Beijingul. Este notabilă o reacţie a şefului statului, care a criticat marţi la Radio România Actualităţi politica UE, care a cerut statelor mem­bre „să rămână în limita politicii co­mune stabilite la nivel european în ceea ce priveşte raporturile cu China“ atunci când vine vorba de negocieri şi contacte bilaterale şi multilaterale cu Beijingul, dar şi să informeze Bruxellesul cu privire la orice fel de contacte încheiate cu China.

Chiar dacă nu pare evident că recomandarea Bruxellesului s-a referit la statele participante la summitul de la Bucureşti, administraţia românească a reacţionat pe un ton mai moderat, cum a făcut-o premierul, sau sau mai dur, cum a făcut-o preşedintele, care a sugerat că marile puteri europene nu pot da lecţii altora după ce s-au văzut cu sacii în căruţă, aluzie la uriaşele schimburi comerciale UE-China, 500 de miliarde de euro anual.

Pe de altă parte însă, guvernul român a arătat ieri că premierii prezenţi la Bucureşti, 17 la număr, au formulat, în comun, „Liniile directoare pentru cooperarea între China şi Statele din Europa Centrală şi de Est“ şi au afirmat că această cooperare se va derula în conformitate cu propriile legi, iar în cazul statelor membre ale UE, legislaţia comunitară va fi respectată.

Părţile s-au angajat să se întâlnească anual, dar şi să se opună în mod categoric oricăror forme şi manifestări de protecţionism, să lucreze pentru promovarea reciprocă a investiţiilor şi să intensifice şi îmbunătăţească coope­rarea economică şi comercială, încer­când, în acelaşi timp, să atenueze actualele dezechilibre ale acesteia.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 28.11.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO