Eveniment

Premiera in Romania: UPG Ploiesti, partenera in proiectul pilot 20HyGrid

Autor: Daniel Lazar

19.06.2023, 17:18 216

Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti este parte a proiectului pilot 20HyGrid în calitate de partener, pentru testarea utilizării amestecului de gaze naturale şi hidrogen în reţeaua de distribuţie a Companiei Delgaz Grid, membră a grupului E.ON România. Proiectul pilot 20HyGrid, lansat în premieră în România, are ca scop determinarea nivelului de compatibilitate cu hidrogenul al componentelor reţelei existente de distribuţie a gazelor naturale şi al instalaţiilor şi aparatelor de utilizare ale clienţilor casnici.

Testele se desfăşoară în poligonul Centrului de Instruire Profesională de la Mediaş, unde Compania Delgaz Grid a început testarea funcţionării aparatelor de utilizare a gazelor naturale şi a reţelei de distribuţie cu amestec de 80% gaze naturale şi 20% hidrogen. Echipa de specialişti ai companiei va testa în săptămânile următoare etanşeitatea componentelor reţelei, combustia şi parametrii de funcţionare pentru diferite tipuri de aparatură casnică, precum centrale termice, aragaze, convectoare şi aparate de preparat apă caldă. Testele vor fi realizate atât pe aparate existente, instalate înainte şi după anul 2015, cât şi pe aparate de generaţie nouă pregătite pentru amestec cu 20% hidrogen.

Partenerii Delgaz Grid în acest proiect sunt şase mari producători de centrale termice şi aragaze, asigurând astfel o reprezentativitate foarte bună în cadrul testelor. Testele efectuate de Delgaz Grid au la bază experienţa şi certificările obţinute în Germania, unde au fost testate amestecuri de gaze naturale cu diferite adaosuri de hidrogen pe diverse sisteme de ardere. Compania Delgaz Grid consideră că reţelele de gaze naturale din România au potenţialul de a aproviziona consumatorii cu cantităţi semnificative de hidrogen, cu costuri reduse în comparaţie cu alte metode de transport şi distribuţie a energiei. Testele realizate în cadrul proiectului 20HyGrid vor valida această soluţie tehnică la nivel naţional, asigurând utilizarea în condiţii de siguranţă a amestecului de gaze naturale şi hidrogen.

Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti se alătură proiectului pilot 20HyGrid în calitate de partener, aducând expertiză academică şi tehnologică în domeniul gazelor naturale şi hidrogenului. Prin implicarea sa, universitatea contribuie la dezvoltarea şi promovarea utilizării gazelor verzi, precum hidrogenul produs prin electroliză şi biometanul, în vederea decarbonizării surselor de energie pentru gospodării. Participanţii la studiul sociologic comandat de Delgaz Grid au exprimat deschidere către utilizarea hidrogenului drept combustibil în gospodării, evidenţiind calitatea sa de a nu fi poluant. Delgaz Grid consideră că este necesară o informare corespunzătoare a consumatorilor despre tehnologia gazelor verzi şi hidrogenului, iar autorităţile, companiile, mediul universitar şi academic şi asociaţiile de profil ar trebui să intensifice eforturile în acest sens.

Proiectul 20HyGrid beneficiază de susţinerea şi implicarea unor entităţi importante din România, printre care Ministerul Energiei, Comisia de Industrii şi Servicii a Camerei Deputaţilor, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei, Universitatea Tehnică de Construcţii Bucureşti, Universitatea Politehnică Bucureşti, Asociaţia pentru Energia Hidrogenului şi Asociaţia Energia Inteligentă. Proiectul pilot 20HyGrid reprezintă un prim pas concret în direcţia utilizării hidrogenului ca sursă de energie în România şi este susţinut de experienţa şi expertiza E.ON România, oferind clienţilor aceeaşi siguranţă în exploatare şi confort folosind actuala infrastructură. Trebuie sa remarcam faptul ca Universitatea Petrol şi Gaze din Ploieşti este dedicată promovării tehnologiei gazelor verzi şi dezvoltării soluţiilor sustenabile în domeniul energiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO