Eveniment

Prefectura nu vrea ca bucurestenii sa spele trotuarele

18.08.2004, 00:00 13

Prefectura Capitalei s-a autosesizat in legatura cu hotararea Consiliului General privind obligativitatea bucurestenilor de a spala trotuarele si, considerand-o ilegala, a somat legislativul bucurestean sa o revoce, in caz contrar avertizand ca va solicita justitiei sa constate ilegalitatea acesteia.
Prefectura sustine ca Hotararea 113 din 21 iulie contravine mai multor articole din legi in vigoare. Prin actul normativ citat, toate persoanele fizice sau juridice sunt obligate sa curete zilnic si sa spele saptamanal trotuarele in fata locuintelor si, respectiv, sediilor.
Astfel, Prefectura sustine ca "salubrizarea localitatilor este un serviciu public local de gospodarie comunala, organizat, coordonat, reglementat, condus, monitorizat de autoritatile administratiei publice locale", conform art. 2 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului 87 din anul 2001.
Activitatea de maturat si spalat a cailor publice (strazi, trotuare, rigole) intra in sarcina serviciului public de salubrizare si nu in sarcina contribuabililor, conform articolului 3 din Hotararea de Guvern 433 din 2004. Articolul 66 din aceeasi Hotarare de Guvern - act normativ care, in dreptul romanesc, prevaleaza asupra hotararii Consiliului Local - stipuleaza ca operatorii serviciului public de salubrizare sunt obligati sa asigure curatenia si igiena cailor publice, a spatiilor verzi si a parcurilor, conform contractelor incheiate.
Un alt articol de lege incalcat de decizia Consiliului General al Municipiului Bucuresti este articolul 1 al legii 458, aparuta in 2002. "Apa potabila nu poate avea alta destinatie - spalare de trotuare, pasaje etc. decat aceea de a fi utilizata in cadrul consumului uman, respectiv pentru baut, prepararea hranei ori pentru alte scopuri casnice", conform primului articol din Legea 458 din iulie 2002.
"In cazul in care aceasta hotarare a Consiliului General al Municipiului Bucuresti (CGMB) nu va fi revocata pana pe data de 23.08.2004, prefectul Municipiului Bucuresti va depune prin departamentul juridic la Tribunalul Bucuresti, Sectia a VIII-a Litigii de Munca si Conflicte de Munca, actiunea prin care va solicita instantei de judecata anularea actului administrativ criticat", precizeaza Prefectura.
Fie ca locuiesc la bloc sau la curte, bucurestenii sunt obligati - sub sanctiunea unor amenzi de 50 de milioane de lei - sa isi spele trotuarele din fata locuintei, in fiecare zi de sambata, intre orele 7,00 si 12,00, potrivit Hotararii adoptate, in 21 iulie, de consilierii municipali. Persoanele juridice trebuie sa faca aceeasi operatiune in zilele de luni, intre aceleasi ore.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO