Eveniment

Povestea titlurilor de stat la Bursa merge mai departe

07.07.2003, 00:00 13



Anuntata ca sigura pentru luna aprilie a acestui an, lansarea primei emisiuni de titluri de stat la Bursa continua sa fie am=nata fara termen.



Cele doua institutii implicate in proiect - Ministerul Finantelor si Bursa de Valori Bucuresti - isi tot paseaza regulamentul de tranzactionare a unui instrument care ar trebui sa ajute la consolidarea unei piete de capital sarace.



Dupa cum merg lucrurile, s-ar putea ca, intre timp, sa intre in vigoare noua lege bancara, care le permite bancilor sa opereze direct pe piata de capital si astfel va disparea problema capitalului minim pe care ar trebui sa-l detina o societate de intermediere financiara pentru a face tranzactii cu titluri de stat.



"Din discutiile avute cu Ministerul Finantelor, nu suntem prea optimisti", a declarat Sergiu Oprescu, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.



"Noi am cerut Bursei sa propuna un nou prag minim de capital social pentru dealerii primari, rezultat din situatia existenta pe piata. Daca in cazul dealerilor secundari sunt destule societati care se incadreaza, pentru piata primara nu se califica nimeni. Am avea nevoie macar de trei jucatori", spune Enache Jiru, seful Trezoreriei Statului.



Oficialii BVB nu mai fac nici o estimare privind data la care titlurile de stat ar putea intra la tranzactionare, desi ar dori ca aceasta sa se int=mple p=na la sf=rsitul anului. Int=rzierea emisiunii de titlurilor de stat destinate pietei de capital se datoreaza in principal lipsei de incredere a Ministerului de Finante in societatile de brokeraj care activeaza pe piata. Titurile de stat sunt considerate cele mai sigure plasamente de pe piata rom=neasca, iar orice incident privind tranzactiile cu aceste instrumente ar putea afecta increderea investitorilor in aceste plasamente. Disputele s-au concentrat in jurul capitalului social minim pe care trebuie sa il posede o societate de brokeraj pentru a putea intermedia tranzactii at=t pe piata primara c=t si pe cea secundara.



La r=ndul lor, nici brokerii nu sunt foarte optimisti. "Nu imi dau seama de ce un investitor ar prefera sa plateasca un comision mai mare unei societati de brokeraj c=nd ar putea apela la o banca pentru a cumpara titluri de stat, mai ales ca scadentele pe care sunt emise in prezent aceste titluri nu sunt foarte lugi," comenteaza un broker.



De la 1 decembrie 2002, exista legislatia necesara pentru ca bursa sa fie folosita ca o noua piata, at=t primara c=t si secundara, de tranzactionare a anumitor serii de obligatiuni de stat (titluri de stat cu scadenta mai mare de 1 an). Noua arhitectura a pietei titlurilor de stat se bazeaza pe intermediari ai pietei primare si intermediari ai pietei secundare, calitate care poate fi dob=ndita at=t de societati bancare c=t si de societati de valori mobiliare, care indeplinesc anumite conditii. Analistii sunt insa de parere ca, cel putin pentru o perioada, bursa va fi folosita in principal ca piata secundara de tranzactionare a titlurilor de stat, av=nd in vedere capacitatea redusa de absorbtie.



Tranzactionarea titlurilor de stat pe piata de capital este discutata de aproape trei ani, principala cauza a int=rzierii fiind lipsa de incredere a Ministerului de Finante in societatile de brokeraj care activeaza la Bursa. Principalul obiectiv urmarit de Finante ar fi largirea bazei investitorilor care pun bani in instrumentele sale, ceea ce ar conduce la scaderea cheltuielilor statului pentru finantarea si refinantarea datoriei publice.



Discutiile s-au axat pe marimea capitalului social pe care o societate de brokeraj trebuie sa il aiba pentru a activa pe aceasta piata.



Din punctul de vedere al Bursei, nu exista riscul aparitiei unor incidente in decontarea acestor tranzactii: "Nu cred ca trebuie sa existe o reglementare speciala legata de capitalul social al societatilor care activeaza pe piata secundara. Acestea fac tranzactii cu banii clientilor si din acest punct de vedere nu exista riscuri", a declarat pentru Ziarul Financiar Sergiu Oprescu, presedintele BVB. razvan.voican@zf.ro ; vlad.nicolaescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO