Eveniment

Porumbul aduce 1 mld. euro in contul agricultorilor

22.09.2008, 20:42 22

Productia de porumb este estimata la sapte milioane de tone, dublu fata de anul trecut, ceea ce inseamna ca, la un pret de vanzare de 0,7 lei/kg (0,19 lei/kg) cat estimeaza agricultorii, in contul acestora vor intra aproape 1,33 miliarde de euro.
Anuntul anterior al Ministerului Agriculturii, potrivit caruia productia de porumb va ajunge la 10 mil. tone, a condus la scaderea pretului cu pana la 0,35 lei/kg (0,09 euro/kg), dar agricultorii prevad o crestere a acestuia cel putin pana la valoarea cu care s-a tranzactionat anul trecut. InterAgro, una dintre cele mai mari companii agricole din Romania care exploateaza 50.000 de hectare de teren agricol, a obtinut aproximativ 10 tone de porumb la hectar, pe o suprafata de 15.000 de hectare destinata acestei culturi, iar asta inseamna ca, la un pret de 190 de euro pe tona, productia de porumb de anul acesta ii aduce grupului 28,6 mil. euro.
Nu doar InterAgro a mizat anul acesta pe culturile de porumb. Si Culita Tarata, administratorul TCE 3 Brazi, care exploateaza 62.000 de hectare de teren agricol, a alocat anul acesta 8.000 de hectare acestei culturi.
Nu doar porumbul contribuie cu cateva procente la PIB-ul Romaniei. In vara acestui an, dupa campania de recoltare a graului si a rapitei, agricultorii au obtinut 7,7 milioane de tone de grau si 740.000 de tone de rapita, valoarea acestora depasind 1,5 miliarde de euro.
Si culturile de floarea-soarelui vor aduce anul acesta sectorului agricol peste un milion de euro, estimarile jucatorilor din domeniu situandu-se la aproximativ un milion de tone de floarea-soarelui in 2008.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO