Eveniment

Populatia va plati impozit pe tranzactii imobiliare

15.02.2005, 00:00 8



Tranzactiile imobiliare efectuate de persoanele fizice vor fi impozitate, de la 1 aprilie, cu o cota de 10% aplicata la diferenta dintre pretul de vanzare si cel de cumparare, au declarat surse din Ministerul Finantelor, citate de Mediafax.



Castigurile din tranzactiile imobiliare vor fi impozitate numai daca persoana respectiva a detinut imobilul in proprietate pentru o perioada mai redusa de trei ani. Impozitul nu va fi aplicat retroactiv, adica nu vor fi impuse tranzactiile initiate inainte de 1 aprilie.



Potrivit surselor citate, persoanele fizice vor beneficia de o cota forfetara de deducere de 5% din valoarea impozitului datorat.



In urma negocierilor cu expertii Fondului Monetar International, Executivul a stabilit majorarea unor impozite, de la 1 aprilie, pentru a acoperi scaderea veniturilor bugetare in urma introducerii cotei unice de impozitare.



Astfel, castigurile unei firme rezultate in urma unei tranzactii imobiliare sunt impozitate, potrivit Codului fiscal, cu 10% din profit, urmand ca, de la 1 aprilie, impozitul sa creasca la 16%.



De asemenea, impozitul pe dobanzi si castigurile de capital va creste de la 1% la 10%, iar dobanzile obtinute de nerezidenti vor fi impozitate cu o cota majorata de la 5% la 10%.



Analistii apreciaza ca impozitarea tranzactiilor imobiliare efectuate de persoanele fizice si majorarea impozitului aferent transferurilor realizate de firme ar putea avea ca efect scaderea temporara a preturilor proprietatilor si descurajarea operatiunilor speculative.



In opinia lor, proprietarii persoane fizice vor dori sa vanda inainte de impozitare, ceea ce va determina, pe fondul cresterii ofertei, scaderea preturilor. Ulterior, vanzatorii se vor impaca cu gandul impozitarii de 10% si piata va reveni.



Dupa aplicarea impozitarii lucrurile s-ar putea schimba - vanzatorii vor dori sa declare un pret mai mic, pentru ca diferenta care va fi impozitata sa fie mai mica, iar cumparatorii vor dori sa declare un pret mai mare, astfel incat, la o eventuala revanzare, sa fie impozitat mai putin.



Cu toate acestea, expertii mai spun ca investitiile in sectorul imobiliar vor ramane atractive, pentru ca vor aduce profituri, si ca impozitarea tranzactiilor imobiliare este o practica fireasca pentru piata Uniunii Europene. miruna.lebedencu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO