Eveniment

Popescu vrea investitori straini n sectorul energetic

26.05.2003, 00:00 15



Privatizarea companiilor din sectorul energiei electrice reprezinta, n opinia oficialilor rom=ni, o necesitate, nsa procesul trebuie realizat prin atragerea capitalului strain, pentru sustinerea investitiilor majore necesare n acest sector. "Nu se pune problema ca vom castiga prea multi bani din privatizare, ci ca vom diminua efortul financiar din buget necesar pentru modernizarea sistemului", a afirmat ministrul Industriei si Resurselor, Dan Ioan Popescu.sleadendt



El a precizat ca, n contextul conectarii sistemului energetic national (SEN) cu cel al Uniunii Europene (UCTE), vor ramane pe piata doar unitatile care produc energie la costuri competitive.




Inchidem si construim



Trei grupuri ale termocentralei Rovinari vor fi nchise n perioada urmatoare, urmand ca nca un grup de 500 de megawati sa fie construit n parteneriat public-privat. In aceeasi situatie se va gasi si termocentrala de la Turceni, care va functiona cu trei grupuri modernizate si un grup nou, construit prin acelasi tip de parteneriat.



Fiecare dintre cele doua termocentrale opereaza n prezent cu cate sase grupuri de producere a energiei.



De asemenea, Popescu a aratat ca analizeaza n aceasta perioada posibilitatea ca o parte a capacitatilor termocentralelor de la Doicesti, Borzesti si Braila sa fie nchise.



Ministrul a adaugat ca n ultimii ani au fost nchise capacitati energetice totalizand 4.600 de megawati, n conditiile n care costul de productie a energiei n respectivele unitati era prea ridicat.



Directorul general al companiei Transelectrica, Jean Constantinescu, a declarat ca n urma conectarii SEN la UCTE valoarea de piata a companiilor romanesti va creste si le va face mai atractive pentru investitorii straini.



Transelectrica a investit, ncepand cu anul 2000, aproximativ 126 milioane de dolari pentru modernizarea si consolidarea sistemului de transport si operare a SEN la standardele UCTE, n cadrul unui program cu o valoare totala de 426,5 milioane dolari, care ar urma sa fie finalizat pana la nceputul anului 2005.



Termoelectrica a investit n acelasi scop, n ultimii ani, aproximativ 32 milioane de dolari, n timp ce Hidroelectrica a alocat 14 milioane de dolari.




Ce-i de facut cu datoriile?



Reprezentantii Ministerului Industriei si ai Ministerul Finantelor Publice trebuie sa gaseasca o solutie comuna n privinta datoriilor la bugetul de stat ale societatilor din domeniul energetic, pe care sa o prezinte Guvernului saptamana viitoare, spune ministrul Industriei. "Trebuie sa vedem ce masuri se pot lua pentru ca acea componenta de 55% din costul energiei termice, care trebuie platita de administratiile locale, sa fie acoperita. (...) Nu este normal ca sistemul energetic national sa subventioneze administratiile locale pentru ca facturile sunt platite cu cateva luni ntarziere", a spus Dan Ioan Popescu.



Potrivit ministrului, fiecare unitate din sistemul energetic trebuie sa ncerce sa rezolve problemele cu care se confrunta, Ministerului Industriei revenindu-i ca sarcina asigurarea productiei de energie electrica si termica la preturi cat mai reduse.



Dan Ioan Popescu a precizat ca pretul de productie a energiei a scazut n ultimii doi ani de la un nivel de 48 de dolari pe megawat la o valoare de 39 de dolari pe megawat. Ministrul a amintit ca pretul la care Termoelectrica vinde energia termica n Bucuresti este de 600.000 de lei/gigacalorie, cu doua sute de mii de lei pe gigacalorie mai redus cel pretul de referinta la nivel national.



Administratiile locale acopera o cota de 55% din diferenta ntre pretul real de productie a energiei termice si nivelul de referinta.




O schema noua



Potrivit ministrului, cresterea subventiilor - unul dintre subiectele discutate cu reprezentantii Ministerului Finantelor - este o decizie care nu rezolva problemele complexe din industrie.



Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, a anuntat, recent, ca institutia pe care o conduce va finaliza n scurt timp "o schema decompensare-eliminare" a arieratelor companiilor de stat, prin alocarea unei sume de la buget "de cateva zeci de mii de miliardede lei".



Ministrul Finantelor a precizat ca sumele nu vor ajunge, nsa, la companii, procesul urmand sa fie realizat numai scriptural. Proiectul a nceput n urma cu o luna, iar primele societati analizate au fost cele din domeniul energetic. Tanasescu a aratat ca oposibila componenta a schemei de reducere a blocajului financiar ar putea fi majorarea subventiilor, mentionand cazul Companiei Nationale a Huilei.



Valoarea arieratelor societatilor din sectorul energetic este, potrivit ministrului Industriei, de aproximativ 66.000 de miliarde de lei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO