Eveniment

Polonia se teme de concurenta Romaniei in privinta investitiilor straine

01.03.2005, 00:00 17

Polonia ar trebui sa adopte, cat mai repede, masuri pentru atragerea investitorilor straini, pentru a face fata unor tari mai competitive, precum Romania, Ungaria si Slovacia, a declarat presedintele agentiei poloneze de investitii straine, Andrzej Zdebski, citat de Warsaw Business Journal.


"Investitorii straini sunt nerabdatori sa intre pe pietele Europei de Est, dar Polonia ar putea sa piarda in favoarea vecinilor sai, daca nu actioneaza acum", a afirmat Zdebski.


Oficialul polonez si-a formulat recomandarile in contextul in care o serie de companii straine sunt in curs sa definitiveze cateva proiecte importante de investitii in Polonia.



Astfel, LG Electronics si Hewlett-Packard ar putea semna in curand doua acorduri de investitii cu autoritatile poloneze, iar producatorul coreean de pneuri Hankook poarta negocieri pentru o investitie importanta.



Zdebski a mentionat ca un alt producator de anvelope, Bridgestone, si-a anuntat intentia de a investi in Polonia.



De asemenea, Whirlpool, Gillette, Merloni, Bosch-Siemens, Fuji Seiko si Firestone au decis anul trecut sa investeasca in statul central-european.



In primele sase saptamani ale acestui an, agentia a incheiat patru proiecte, in valoare toala de 287 milioane de euro.



Romania a introdus, la inceputul acestui an, cota unica de impozitare, masura care a fost bine primita de investitori. Consiliul Investitorilor Straini a apreciat ca introducerea cotei unice va fi o masura care va atrage mai multe investitii straine directe. Anul trecut, Romania a inregistrat un nivel record al investitilor straine directe, de 4,1 miliarde de euro, care a plasat-o in fata tarilor din regiune.



Pana la integrarea in Uniunea Europeana, Polonia facea parte, alaturi de Cehia si Ungaria, din grupul tarilor considerate favorite absolute ale interesului investitorilor straini.



De exemplu, in 2003, cand Romania a atras investitii straine de numai 1,6 mld. euro, Polonia a inregistrat un flux al investitiilor de 4,7 mld euro devenind lider in regiune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO