Eveniment

Polonezii de la Geting Holding aduc 9 mil. euro la capitalul RIB şi o împrumută cu 2,5 mil. euro

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Raluca Ghinea

13.10.2014, 00:00 115

Astfel, capitalul social al instituţiei de credit va urca de la 83,383 milioane lei la 123,025 milioane lei (din care 23,17 milioane dolari şi 9 milioane euro), prin aport în numerar al Getin Holding. Operaţiunea va avea loc prin emiterea a 396,423 milioane acţiuni noi, cu valoare nominală de 0,1 lei fiecare.

Totodată, RIB va contracta un împrumut subordonat de la Getin Holding în valoare de 2,5 milioane de euro, decizia fiid luată în cadrul unei adunări a acţionarilor de luna trecută.

Grupul polonez a finalizat achiziţia VB Leasing România IFN şi subsidiara din Polonia de la compania austriacă VB-Leasing International Holding, după ce a primit avizul de la Consiliul Concurenţei.

În urma tranzacţiei, creanţele de leasing de la compania locală de profil au fost preluate de RIB, pentru consolidarea portofoliului şi a poziţiei în piaţă.

Contractul de achiziţie a fost semnat la Varşovia (Polonia) la începutul lunii septembrie, după ce acordul preliminar fusese încheiat pe 15 mai cu VB-Leasing International Holding Austria, tranzacţia de 163 milioane zloţi (38,9 milioane euro) primind aprobările necesare.

Getin a plătit circa 52 milioane de zloţi (12,4 milioane de euro) pentru VB Leasing Romania şi aproximativ 111 milioane de zloţi (26,5 milioane de euro) pentru afacerile din Polonia.

Achiziţia face parte din strategia de dezvoltare a grupului polonez pe segmentul de leasing şi de consolidare a poziţiei în piaţa financiară din România.

VB Leasing Romania IFN este unul dintre cei mai mari şase jucători de pe piaţa locală de leasing şi operează prin şapte sucursale.

"Achiziţia creanţelor rezultate din contractele de credit şi leasing ale VB Leasing România IFN S.A. de către RIB, lansarea de noi produse de creditare, consolidarea echipei şi relocarea sediului central într-o clădire din nordul capitalei sunt paşi importanţi în implementarea modelului de business al grupului şi consolidarea poziţiei băncii în piaţă financiar-bancară din România", afirma recent Stephen James Orlesky, CEO al RIB.

RIB este prezentă pe piaţa românească din 1998, având 34 de sucursale, dintre care 15 în Bucureşti.

Getin Holding mai desfăşoară activităţi, pe lângă Polonia şi România, în Rusia, Ucraina şi Belarus, în domeniul bancar, al intermedierilor financiare, asigurărilor şi al leasingului.

Grupul financiar polonez, fondat de omul de afaceri Leszek Czarnecki, este una dintre cele mai mari companii listate la bursa din Varşovia. Czarnecki deţine în prezent 55,8% din acţiunile Getin Holding.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO