Eveniment

PNL spune ca nu se gandeste la modificarea TVA

04.08.2005, 19:51 10

PNL nu se gandeste la modificarea TVA, in schimb exista intentia reducerii contributiilor la asigurarile sociale, de la 1 ianuarie 2006, a declarat purtatorul de cuvant al PNL, deputatul Eugen Nicolaescu, la numai o zi dupa ce ministrul de finante liberal Ionut Popescu declara ca majorarea TVA cu 3% este o necesitate.

"Modificarea TVA nu este luata in discutie, dar reducerea contributiilor la asigurarile sociale este foarte probabila. In aceasta perioada se calculeaza daca respectiva reducere va fi de cinci puncte procentuale sau mai putin", a completat Nicolaescu, citat de Mediafax.

El sustine ca rezultatele economice bune din prima jumatate a acestui an vor permite reducerea contributiilor la asigurarile sociale cu nu mai putin de cinci puncte procentuale, de la 49,5 la 44,5%, incepand cu 1 ianuarie 2006.

Optimismul sau il depaseste cu mult pe cel al ministrului finantelor care anunta ca o reducere cu zece puncte procentuale va fi esalonata pana in 2008.

Pozitia exprimata de PNL este similara cu cea adoptata la primul anunt privind posibilitatea majorarii TVA pentru cresterea veniturilor bugetare. Declaratia facuta in acest sens de Ionut Popescu in iunie a atras imediat protestele mediilor de afaceri, in timp ce PD si PNL s-au grabit sa faca pasul la ofsaid. Acum subiectul TVA revine in discutie dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat ca majorarea TVA este "inevitabila".

Masura cresterii TVA este criticata atat de patronate, cat si de sindicate. "Daca Basescu vorbeste de cresterea TVA este clar ca exista o criza legata de incasarile mici la bugetul de stat, care sunt cu circa 7% mai mici decat cele previzionate", a declarat ieri presedintele Uniunii Nationale a Patronatului Roman, Marian Milut. In opinia sa, introducerea cotei unice de impozitare de 16% este un esec, avand in vedere ca guvernul este aproape obligat sa creasca TVA de la 19% la 22% anul viitor. "Acest sistem nu a fost proiectat suficient de bine, iar efectele se vad la nivelul incasarilor la bugetul de stat", a spus Milut. Acesta a adaugat ca "sperantele ca majorarea TVA la 22% vor aduce mai multi bani la bugetul de stat sunt iluzorii".

La randul sau, Bogdan Hossu, presedintele "Cartel Alfa", spune ca dupa reducerea fiscala la cota unica de 16% - care a avantajat populatia salariala cu venituri mari - se doreste modificarea TVA, desi presedintele Romaniei a promis o dezbatere publica referitoare la politica fiscala, care nu s-a realizat, dar asupra careia el deja s-a pronuntat.

Hossu sustine ca nu s-a realizat nici un dialog cu partenerii sociali (patronate si sindicate) sau cu societatea civila, dar se discuta ca angajament ferm ridicarea TVA cu trei puncte procentuale si reducerea cu 5% a taxelor sociale.

"Aceasta inseamna reducerea puterii de cumparare cu 15,8% a tuturor cetatenilor (activi si pasivi) prin cresterea TVA si o crestere de 1,02% a venitului salarial net, ceea ce inseamna ca cetatenii Romaniei vor beneficia de o scadere a nivelului de trai de 14,78%. Nu dorim sa adaugam efectul indirect asupra locurilor de munca pierdute in urma scaderii consumului intern cu acest procent si care va accentua criza sociala in tara", spune Hossu.

Liderii sindicali au anuntat ca, daca politica fiscala nu va fi discutata cu partenerii sociali, atunci vor declansa o serie de actiuni sindicale - mitinguri, marsuri, pichetari, greva.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO