Eveniment

Pleaca Mates, cu sau fara scrisoarea suplimentara de intentie

20.02.2003, 00:00 14

In aceasta dimineata urma sa aiba loc o ultima intalnire intre ministrul finantelor Mihai Tanasescu si negociatorul-sef al FMI Neven Mates pentru definitivarea proiectului celei de-a treia scrisori suplimentare de intentie la acordul stand-by.
Daca se lamuresc problemele ramase in discutie aseara, proiectul memorandumului ar urma sa fie analizat si in sedinta de guvern.
Cert este ca Mates isi incheie astazi misiunea de evaluare, parasind Bucurestiul cu sau fara scrisoarea prin care autoritatile romane trebuie sa-si asume tinte de performanta care sa fie atinse pana la 30 iunie.
Daca totul merge bine, scrisoarea suplimentara ar putea fi discutata in boardul FMI in prima parte a lunii aprilie, avizul favorabil al directorilor Fondului conditionand eliberarea celei de-a patra transe din imprumutul stand-by, in valoare de circa 75 milioane de dolari.
Marti si miercuri s-au desfasurat doua runde importante de negocieri. Reprezentantii Fondului au cerut autoritatilor romane noi propuneri de solutii pentru rezolvarea problemei datoriilor pe care societatile din portofoliul Autoritatii pentru Privatizare le au fata de companiile din sectorul utilitatilor. De asemenea, APAPS trebuie sa-si ia noi angajamente de accelerare a privatizarii, inclusiv prin vanzarea pe piata de capital a pachetelor de actiuni detinute de APAPS la anumite societati.
Pe agenda discutiilor de aseara s-a aflat si subiectul Banca Comerciala Romana. Autoritatile trebuie sa-si reinnoiasca angajamentul de a continua procesul de privatizare a celei mai mari banci romanesti, prin invitarea BERD si IFC pentru a cumpara pana la 25% din actiunile BCR.
Un eventual esec in incheierea memorandumului ar intarzia si mai mult incheierea acordului stand-by, care era prevazut initial sa expire in luna martie a acestui an. Acordul a fost prelungit toamna trecuta pana in august, dupa ce FMI a acceptat sa dea noi termene autoritatilor romane pentru indeplinirea angajamentelor asumate dar nerespectate conform calendarului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO