Eveniment

Plati de contributii la buget fara IBAN obligatoriu

01.09.2004, 00:00 27



Completarea noilor coduri IBAN (coduri unice de indentificare internationala - International Bank Account Number)aferente conturilor de venituri bugetare deschise la trezoreria statului pe formularul "Ordin de plata pentru trezoreria statului pe suport hartie (OPHT)" in sistemul actual de plati pe suport hartie, nu este obligatorie, informeaza Ministerul Finantelor.



Astfel, codul conturilor de venituri bugetare care, in conformitate cu prevederile din Normele metodologice nr. 16.144/18/1995 se inscrie pe verso-ul OPHT, in rubrica "cod cont" poate fi completat de catre contribuabilii care achita impozite, taxe, contributii sau alte venituri bugetare, fie in reprezentare IBAN, fie in structura utilizata anterior datei de 1 septembrie 2004.



Pe fata ordinelor de plata pentru trezoreria statului pe suport hartie prin care contribuabilii achita impozite, contributii, taxe sau alte sume in conturi de venituri bugetare, in rubrica "in cont" va fi completat in continuare codul contului curent al trezoreriei statului deschis la sucursala judeteana a Bancii Nationale a Romaniei (cod. 36........) .



Ministerul Finantelor precizeaza insa ca pentru operatiunile derulate prin conturile de cheltuieli bugetare precum ti prin conturile de disponibilitati deschise la trezoreria statului, institutiile publice si agentii economici titulari vor utiliza codurile IBAN incepand cu data de 1 septembrie 2004.



Codurile IBAN aferente conturilor deschise la Trezoreria statului sunt publicate pe pagina de web a Ministerului Finantelor Publice, la adresa



www.mfinante.ro / portal anaf / asistenta contribuabililor.



Trezoreria Statului va utiliza vechea codificare a conturilor pana la operationalizarea sistemului electronic de plati TransFond, programata pentru luna noiembrie, dupa aceasta data fiind obligata sa aplice codificarea IBAN.



De la 1 septembrie, orice plata interbancara in interiorul Romaniei se poate face numai utilizand noua forma de codificare, atat pentru contul din care pleaca banii, cat si pentru cel in care sant transferati.



Sistemul IBAN ofera unui cont o codificare unica, prin care se identifica tara de origine, banca emitenta, numele clientului si sucursala la care este deschis contul. razvan.voican@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO