Eveniment

PIB-ul pierde aproape 12 miliarde de euro anul acesta. Cum veti supravietui? Comentati aici

30.04.2009, 19:40 37

Comisia Nationala de Prognoza (CNP) a revizuit dramatic previziunile economice pentru perioada 2009 - 2013, anuntand pentru acest an o contractie de 4% a economiei, fata de o crestere de 2,5% cat estima la inceputul anului.

Astfel, datele CNP indica un Produs Intern Brut de 125 de miliarde de euro in acest an, cu 11,8 miliarde de euro mai mic decat cel inregistrat in 2008. Economia isi va relua cresterea de anul viitor, cand este asteptat un salt timid de 0,1%, urmand ca pana in 2013 sa ajunga la un plus de 4,4%.
De pe plus pe minus au trecut si estimarile privind exporturile, in noua prognoza fiind prevazuta o reducere de 15% a acestora. Astfel, exportatorii vor incasa cu peste 5 miliarde de euro mai putin decat anul trecut, valoarea totala a exporturilor urmand sa fie de 28 de miliarde de euro. Chiar daca exportatorii vor avea vanzari mai mici, deprecierea cursului va insemna ca ei vor obtine pe piata valutara mai multi lei pentru euro pe care ii vand. Pentru acest an CNP estimeaza o depreciere de peste 15% a leului, anuntand un curs mediu de 4,25 de lei/euro.
Restrangerea activitatii economice va avea efecte si in plan social, rata somajului urmand sa ajunga anul acesta la 6,8%, nivel record in ultimii cinci ani.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO