Eveniment

PIB-ul a crescut în 2022 cu 4,8%, dar industria, principala ramură care contribuie la formarea PIB, a scăzut cu 1,8%. De unde atunci creşterea?

PIB-ul a crescut în 2022 cu 4,8%, dar industria,...

Autor: Iulian Anghel

25.02.2023, 12:02 5372

În primele trei trimestre din 2022 (ultimele date defalcate), industria a însemnat 23,5% din PIB, pe partea de formare a produsului intern brut, dar pe tot anul, a scăzut cu 1,8% faţă de 2021. Serviciile au crescut însă puternic, la nivelui lui 2022, cu peste 20%, iar construcţiile (care au însemnat anul trecut undeva la 9 - 10% din PIB) au avansat cu 12%. De aici creşterea.

„Scăderea în industrie nu este mare. Este o scădere, dar nu una dramatică. Se va vedea, din datele detaliate pentru 2022, că ponderea industriei în PIB nu va mai fi atât de mare ca în trecut, dar va rămâne o componentă majoră a produsului intern brut“, spune economistul Laurian Lungu.

De-al lungul ultimelor decenii, Europa, prosperă, a socotit că nu mai este de lungul nasului ei să ţină industria aproape de sân şi că serviciile sunt viitorul. A externalizat în ţări din Asia, în China, în India, în Vietnam industria manufacturieră. Pe unde nu s-a putut, au fost deschise fabrici în estul european nou venit în UE, o decizie care a ajutat enorm aceste ţări din urmă. Crizele din ultimii ani au arătat însă că decizia, deşi bună la început, nu mai este chiar bună în zilele de azi câd noi războaie, militare sau comerciale, se văd la orizont.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO