Eveniment

PIB-ul a crescut de sase ori mai repede decat media Uniunii Europene

04.09.2008, 19:16 14

Economia Romaniei a evoluat in contrast cu economiile din zona euro, cresterea PIB de 9,3% inregistrata in trimestrul al doilea survenind pe fondul contractarii economiei comunitare cu 0,1% in trimestrul al doilea fata de primele trei luni, potrivit biroului de statistica european Eurostat.
Aproape jumatate din statele comunitare au inregistrat cresteri economice de sub 3% in trimestrul al doilea al acestui an, fata de perioada aprilie - iunie 2007, media europeana situandu-se la nivelul de 1,6%.
In aceste conditii, cresterea PIB-ului Romaniei depaseste de aproape sase ori media comunitara si se plaseaza pe primul loc in UE.
Evolutia economiei romanesti depaseste cu
1,7 puncte procentuale cresterea inregistrata in Slovacia, a doua dintre cele 27 de state in functie de acest indicator, si cu 3,2 puncte saltul Poloniei, care se plaseaza pe locul al treilea.
Datele Eurostat arata ca Produsul Intern Brut total al statelor UE a crescut, in perioada aprilie-iunie, cu 1,6% fata de intervalul similar al anului trecut, dupa un avans de 2,3% in primele trei luni ale anului.
Germania, Franta si Italia, cele mai importante economii din zona euro, au consemnat scaderi de sub un procent ale PIB in trimestrul doi fata de perioada ianuarie-martie. Pentru Romania nu sunt disponibile date privind evolutia PIB in trimestrul II fata de primele trei luni.
In primul trimestru din 2008, ratele medii de crestere au fost de 0,7% in zona euro, respectiv 0,6% in intreaga UE.
In Statele Unite, PIB a crescut cu 0,8% in trimestrul doi fata de perioada de trei luni precedenta, respectiv cu 2,2% comparativ cu intervalul similar din 2007, in timp ce Japonia a inregistrat o expansiune economica de 1%.
Produsul Intern Brut al Romaniei a ajuns la circa 53,3 miliarde de euro la jumatatea anului, trimestrul al doilea avand o contributie de aproape 30 de miliarde de euro.
Dinamica economiei a depasit estimarile analistilor, care incepusera deja sa vorbeasca despre riscurile unei incetiniri severe in ultima parte a anului si in primul semestru din 2009.
Nu in ultimul rand, au fost intrecute prognozele Bancii Nationale care anticipa o crestere de peste 8,2%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO