Eveniment

Piaţa imobiliară din Constanţa devine tot mai atractivă, după investiţii publice de aproximativ 2 miliarde de euro

Piaţa imobiliară din Constanţa devine tot mai...
30.06.2023, 22:54 12889

Piaţa imobiliară din Constanţa primeşte o gură de aer proaspăt după investiţii publice de aproximativ 2 miliarde de Euro în obiective precum modernizarea infrastructurii feroviere şi de acces din portul Constanţa şi zona Midia, dragaje în Constanţa, Midia şi Mangalia şi lărgirea gurii de acces în Midia, realizarea unor cheuri, modernizarea infrastructurii de distribuţie a energiei electrice, un nou terminal pentru aeroportul Mihail Kogălniceanu ce va creşte capacitatea cu 50%, două noi spitale de cardiologie şi oncologie & pediatrie, un nou stadion precum şi noul bulevard Madrid.

Una din investiţiile importante este noul bulevard Madrid, cu patru benzi, care va conecta bulevardul Tomis din zona Boreal cu bulevardul Aurel Vlaicu din zona Vivo. ”Pe măsură ce zona centrală îşi atinge limita, oraşul se extinde către zona de Vest”, explică Lucian Asanachescu, CEO al IMRA Real Estate, companie locală de consultanţă imobiliară. Conform IMRA Real Estate preţurile terenurilor autorizate din Constanţa variază între 225 – 400 Euro/mp pentru dezvoltări mixed-use şi de retail, 55-70 Euro pentru dezvoltări logistice şi 350-1.000 Euro/mp pentru dezvoltări rezidenţiale, în funcţie de zonă.

Rezidenţialul reprezintă cel mai dinamic sector al pieţei imobiliare din Constanţa, atrăgând investitori precum Impact, One United Properties, Gran Via Real Estate, Maurer Imobiliare, Certion, PSE, O.B.A sau Toth Developments. Conform imobiliare.ro preţurile de vânzare ale unităţilor rezidenţiale nou construite din Constanţa au înregistrat o uşoară scădere de 2% în luna mai 2023, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu un preţ mediu pe mp de 1.560 Euro + TVA pentru Constanţa şi 1.750 Euro + TVA pentru Mamaia – Năvodari. În ceea ce priveşte piaţa închirierilor, aceasta a fost influenţată de imgiranţii ucraineni, nivelul chiriilor înregistrând un plus de 19% în mai 2023 faţă de mai 2022, conform imobiliare.ro. Grupul PSE este unul din cei mai activi investitori locali rezidenţiali din Constanţa cu trei proiecte în diverse stadii de derulare Lakeside Home în Ovidiu (400 de apartamente & 41 vile), Southside Residence în Constanta (386 de apartamente) şi Marina Blu în Mamaia (87 de apartamente), un total de 914 unităţi locative. Totodată zona de sud a litoralului este în plină efervescenţă: Certion are în dezvotare proiecte de 60 de milioane de Euro în Olimp-Neptun, proiecte ce vor avea un rol semnificativ în revitalizarea zonei şi vor permite valorificarea experinţei litoralului pe întregul an.

Sectorul hotelier totalizează 383 de unităţi, dintre care doar una afiliată unui brand internaţional, aşa cum arată datele transmise de Est Hospitality către RPC. ”Accederea României în spaţiul Schengen va avea un impact semnificativ asupra circulaţiei turistice în zona Constanţa-Mamaia-Mamaia Nord şi vom vedea multe hoteluri care vor fi deschise tot timpul anului”, explică Mircea Drăghici, Managing Partner, Est Hospitlity.  

În ultimii ani, investiţiile în sectorul industrial şi logistic au pus piatra de temelie pentru dezvoltarea profilului regiunii. Loturile de teren disponibile, costurile mai mici cu forţa de muncă, infrastructura dezvoltată şi conectivitatea reprezintă argumente puternice pentru Constanţa. Globalworth, în parteneriat cu Global Vision şi WDP, sunt principalii investitori în logistică din zonă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO