Eveniment

Piaţa de mobilă s-a redus cu 12%

Piaţa de mobilă s-a redus cu 12%

Foto Mihai Dăscălescu

Autor: Ioana David

07.09.2011, 00:02 273

Piaţa internă de mobilă s-a redus cu 12,2% în primele cinci luni ale acestui an, până la aproape 350 mil. euro, potrivit datelor Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR).

Perioada ianuarie - mai a adus o scădere şi a numărul de angajaţi, în industrie lucrând la finalul primelor cinci luni numai 48.800 de persoane comparativ cu 50.000 la finalul lunii mai 2010. Aceştia au fost singurii doi indicatori din industria mobilei care au fost pe scădere, după ce atât producţia, cât şi exporturile şi importurile au crescut.

Cu un avans de 18% în primele cinci luni ale acestui an, exportul de mobilă a fost vesta de salvare pentru mulţi producători. Spre exemplu, Viorel Cataramă, care controlează afacerea Elvila, spunea recent că exportul reprezintă o oportunitate pentru firmele din industria mobilei în acest moment şi dădea drept exemplu vânzările externe ale companiei sale care au avut o creştere semnificativă de 19% în primele opt luni ale anului.

"Anul 2011 aduce un spor de încredere în activitatea desfăşurată de operatorii economici din industria prelucrării lemnului în prima parte a anului", au spus reprezentanţii APMR.

Potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, citate de reprezentanţii APMR, cea mai bună lună pentru producţia de mobilă a fost februarie, când creşterea a fost de 15%.

Astăzi începe la Romaero Băneasa "Salonul Internaţional de Mobilă" - SIM, organizat de APMR şi Euroexpo Trade Fairs.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO