Eveniment

Piata de factoring are nevoie de legislatie si de o asociatie ca sa creasca mai repede

Piata de factoring are nevoie de legislatie si de o asociatie ca sa creasca mai repede
06.10.2009, 23:35 256

Piata de factoring a luat avant abia in ultimii trei-patru ani,odata cu dezvoltarea afacerilor firmelor mici, care au nevoie definantari flexibile, desi primele initiative in domeniulfactoringului pe plan local aparusera inca de la sfarsitul anilor'90.

Inactualul context de piata, in care bancile sunt mult mairestrictive la acordarea de credite, firmele sunt nevoite sa cautealternative mai flexibile de finantare.

"Modul in care firmele s-au finantat pana acum nu avea niciolegatura cu activitatea lor de baza. Acum firmele sunt in situatiain care bancile le dau credite doar cu garantiisuplimentare. Factorul da finantare firmei pentru activitatea pecare o deruleaza, nu dupa ce terenuri sau echipamente detine",spune Dan Stoica, presedintele RomFactor si unul dintre cei maivechi antreprenori din sectorul financiar nebancar local. RomFactora intrat in parteneriat cu grupul maltez FIMBank, urmand saconstituie platforma prin care acesta va oferi servicii defactoring in Romania si Moldova.

"E foarte important sa cresteti volumul exporturilor. FIMBank valansa un joint-venture si in Rusia. Sunt sigura ca firmeleromanesti pot vinde mult in Rusia. Noi putem sa captam acesteafaceri si sa asiguram riscurile", a spus Margrith LutschgEmmenegger, presedintele FIMBank, subliniind ca serviciile defactoring pot asigura tocmai preluarea riscurilor de neincasare afacturilor emise catre clientii externi. "FIMBank este la nivel degrup foarte lichid. Putem oferi finantare si sa ne asumam riscuri.Putem sa imbunatatim cash-flowul firmelor si sa asiguram riscuri",a afirmat Emmenegger.

FIMBank se pregateste sa intre pe o piata dominata de marilebanci - BCR, BRD, UniCredit sau Bancpost - care deruleaza aceasteactivitati prin divizii interne. In anii trecuti au aparut insa sijucatori indepedenti, care au insa in spate tot grupuri bancare,precum Compania de Factoring (controlata de Banca Transilvania) sauING Commercial Finance (detinuta de olandezii de la ING). Pe piatasunt active si firme locale independente vechi, precum SterlingFactor sau Direct Factor.

"Romania a avut o crestere a pietei de factoring cu 63% anultrecut, cu mult peste media mondiala. Din punctul de vedere algradului de penetrare, Romania este insa la un nivel foartescazut", spune Erik Timmermans, secretarul general al InternationalFactors Group, una dintre cele mai mari organizatii de factori lanivel mondial. Potrivit calculelor sale, gradul de penetrare alfactoringului (raportul dintre volumul operatiunilor si ProdusulIntern Brut) este in Romania de numai 0,5%, fata de o medie de3,45% pe plan mondial.

"E clar ca Romania are un potential de crestere de sapte ori apietei", spune Timmermans. El subliniaza ca pe pietele mature dinvestul Europei, precum Franta sau Italia, operatiunile de factoringreprezinta chiar si 10% din Produsul Intern Brut.

Acum, jucatorii incep sa simta nevoia de a avea o asociatieproprie, care sa se implice in dezvoltarea unui cadru dereglementare, dar sa asigure si o imagine clara a pietei. Singurelestatistici care pot fi utilizate sunt cele ale organizatiilorinternationale de factori, in conditiile in care diferitii jucatoride pe piata publica date agregate in functie de propriile criterii,care un pot fi astfel comparate.

"Sunt initiative pentru dezvoltarea unei legi a factoringului sivrem sa infiintam o asociatie a factorilor", a spus AndreeaMarinescu, sefa diviziei de factoring din UniCredit TiriacBank.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), aaratat ca si Asociatia de Leasing Bancar, care a devenit in prezentcea mai puternica organizatie din zona institutiilor financiarenebancare, a pornit ca o subsidiara a asociatiei bancare.

"Daca exista interes din partea bancilor comerciale, ARB esteflexibila, vom crea o comisie speciala pe aceasta tema. Dar esteimportant ca activitatea de factoring sa aiba un cadru legal binedefinit", spune Ghetea. El a aratat ca ARB va lansa invitatii la odiscutie pentru crearea unei asociatii a factorilor.

Farmaciilese uita spre factoring ca sa supravietuiasca

Sistemul medical se confrunta cu o lipsa severa de lichiditati,in conditiile in care bugetul de asigurari de sanatate are undeficit de venituri, iar singura solutie este gasirea unor creditepunte.

"Sectorul medical nu poate functiona in regim de avarie. Aaparut tendinta ca unii terti, care nu sunt institutii financiare,sa preia facturile si sa le achite in contul debitorului. Proiectullansat de Ministerul Sanatatii si Ministerul Finantelor urmaresteca platile sa se faca prin institutii specializate", a spusAugustus Costache, purtatorul de cuvant al Casei Nationale deAsigurari de Sanatate.

Robert Popescu, directorul diviziei de distributie a A&DPharma, spune ca este nevoie de o finantare punte, in conditiile incare Guvernul a hotarat sa extinda termenul de plata a facturilorde catre CNAS de la 60 la 180 de zile. "Unica entitate care poateobtine aceasta finantare este farmacia. Bancherii stiu cafarmaciile sunt deja la limita, iar in unele cazuri incearca sareduca expunerea. Singurul lucru pe care il au farmaciile suntfacturile pe care le au de incasat de la CNAS. Asta ne duce sprefactoring", spune Popescu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO