Eveniment

Phil Stephenson, audiat din nou in dosarul Petromidia

29.09.2005, 19:56 20

Directorul general adjunct al Rompetrol, Phil Stephenson, s-a prezentat ieri la Parchetul instantei supreme pentru prima audiere in legatura cu ultimele acuzatii care

i-au fost aduse de procurori in dosarul privind activitatea postprivatizare a companiei Petromidia SA.

Procurorii au extins cercetarile in dosarul Petromidia, Dinu Patriciu si Phil Stephenson fiind cercetati pentru infractiuni la Legea societatilor comerciale si "manipularea bursei de capital".

Phil Stephenson - care este invinuit in acest dosar - a venit la audieri insotit de avocatii sai. La intrarea la audieri, directorul general adjunct al Rompetrol a declarat ca acuzatiile aduse sunt nedrepte si ca spera ca probele aduse - acte si inscrisuri - vor demonstra ca toate operatiunile au fost facute cu respectarea legii.

In dosarul Petromidia, procurorii au redeschis cercetarile cu privire la Comisia Nationala de Valori Mobiliare si Bursa de Valori Bucuresti (unde sunt cotate actiunile Rompetrol). Astfel, Patriciu si Stephenson sunt cercetati cu privire la prejudiciile care s-ar fi creat incepand de la momentul listarii actiunilor la BVB, respectiv 7 aprilie 2004.

Phil Stephenson - absolvent al universitatii americane Harvard - este vicepresedinte al Rompetrol Grup BV Olanda si este responsabil cu tranzactiile internationale, parteneriatele strategice din industria energetica internationala si relatiile cu investitorii.

Stephenson a condus si International Equity Partners, o firma privata cu sediul la Washington, specializata in investitiile in pietele in dezvoltare. In perioada 1991-1993, el a ocupat o functie de raspundere la Trezoreria SUA, fiind numit de presedintele George Bush.

Dinu Patriciu si Phil Stephenson sunt actionari ai Rompetrol Holding SA Elvetia (Patriciu cu 80%, Stephenson cu 20%), firma care detine Rompetrol Group NV Olanda. Aceasta detine participatii la mai multe societati, printre care Rompetrol Rafinare - Petromidia (51,7 la suta).

Ministerul Public informa, in 29 martie - ziua in care Patriciu a fost pus sub acuzare, alaturi de membri ai conducerii grupului Rompetrol, pentru infractiuni economice - ca dosarul Petromidia priveste, printre altele, neefectuarea unor investitii de 15 mil. dolari si diminuarea unor taxe catre bugetul de stat insumand sute de miliarde de lei.

Anchetatorii au dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Dinu Patriciu, Sorin Marin, Alexandru Nicolcioiu, Florin Eric Chis si Con-stantin Adrian Volintiru - care reprezinta conducerea SC Rompetrol Rafinare SA, precum si fata de cenzorii societatii, pentru evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO