Eveniment

Peste 2.000 de elevi şi profesori de la patru şcoli din sectorul 6 aflate în reabilitare urmau să revină în şcolile lor din 9 ianuarie. Astăzi ei învaţă în continuare în trei schimburi, unii în containere, au ore de 40 de minute şi pauze aproape inexistente. Până când? Primarul Ciprian Ciucu nu răspunde

Autor: Alexandra Matei

10.01.2024, 00:07 3530

Patru şcoli din sectorul 6 - Şcoala „Constantin Păunescu“, Colegiul Tehnic „Gheorghe Asachi“, Şcoala specială pentru deficienţi de auz „Sfânta Maria“ şi Şcoala „Sfântul Calinic de la Cernica“ - au aşteptat în zadar să sune primul clopoţel după renovare, pe 9 ianuarie, aşa cum a promis Primăria Sectorului 6 anul trecut după ce primarul Ciprian Ciucu a fost pe şantierele şcolilor şi a postat pe paginile de socializare progresul în reabilitări

♦ Deşi scrise, declaraţiile sunt contrazise de realitate, iar noul an începe cu aceeaşi întrebare - „când ne întoarcem în sălile noastre de clasă?“

Peste 2.000 de elevi şi pro­fesorii lor, potrivit cif­relor de pe site-ul Ad­mi­nis­tra­ţiei Şcolilor Sector 6, în­scrişi la patru dintre şco­lile din sectorul 6, ar fi trebuit, potrivit unui anunţ făcut de primăria de sector în toamna anului trecut, să revină în băncile unităţilor de învăţământ de care aparţin după vacanţa de iarnă, adică din 9 ianuarie 2024.

Realitatea este că toţi aceşti elevi merg încă la cursuri în alte şcoli din sector sau în containere modulare, iar cea mai mare problemă este - pe lângă faptul că învaţă în trei schimburi şi au ore de 40 de minute cu pauze de doar cinci minute - incertitudinea. Nimeni nu ştie când îşi vor relua activitatea şco­lile aflate în reabilitare de ani de zile.

„Nu reluăm activitatea în propriul sediu pe 9 ianuarie. Vom ţine orele tot în containere după vacanţa de iarnă şi nu avem nici vreun alt termen din partea primăriei pentru întoarce­rea în sediul nostru“, a transmis secretariatul Şcolii Gimnaziale Speciale „Constantin Păunescu“, care a răspuns telefonic la un apel al ZF.

„6 şcoli, gata într-un an şi jumătate!“ era titlul unei postări de peste zece paragrafe de pe pagina de Facebook a Primăriei Sectorului 6, din luna octombrie a anului trecut. Timpul şi cifrele sunt însă relative pentru primăria de sector, căci din şase unităţi de învăţământ, doar una este cu adevărat gata, mai exact, Colegiul Economic „C. Kiriţescu“.

Celelalte, adică Şcoala „Cons­tan­tin Păunescu“, Colegiul Tehnic „Gheor­ghe Asachi“, Şcoala Specială pen­tru deficienţi de auz „Sfânta Maria“ şi Şcoala „Sfântul Calinic de la Cernica“, pe 9 ianuarie au aşteptat în zadar să sune primul clopoţel după renovare.

„La toate am demarat lucrările în vara trecută, inclusiv la săli de sport, şi sunt aproape de finalizare. La Kiriţescu se învaţă deja, iar la restul urmează să revină copiii după vacanţa de iarnă, pe 9 ianuarie. Mai puţin la Petru Maior unde va suna primul clopoţel în februarie“, anunţa în toamnă Primăria Sectorului 6 pe pagina de Facebook şi pe site-ul propriu.

Ziarul Financiar a trimis, pe 22 de­cembrie anul trecut, o solicitare de infor­maţii către Administraţia Şcolilor Sector 6 şi către Primăria Sectorului 6 pentru a vedea dacă elevii acestor şcoli vor reveni într-adevăr în propriile sedii după vacanţa de iarnă. Până la momentul publicării articolului, cele două instituţii nu au răspuns.

În 16 octombrie 2023, la puţin timp după începerea lucrărilor la Podul Grant, executate de Primăria Capitalei, primarul Ciprian Ciucu, de la sectorul 6, posta pe Facebook: „Astăzi, la ora 17.00, la podul Grant încetase lucrul. Fac acest apel public la domnul primar general să discute cu constructorul şi să organizeze activitatea pe trei schimburi, 24/7! Astfel, ar putea reduce perioada de execuţie de la şase luni la trei-patru luni. Dacă constructorul solicită fonduri suplimentare din cauza forţei de muncă, mai scumpă pe timpul nopţii, Primăria Sectorului 6 se poate implica financiar şi ajuta. Foarte mulţi oameni ne cer soluţii, inclusiv mie, domnule primar general, deşi lucrarea (legitimă, de altfel) vă aparţineì, posta Ciucu în mediul online.

Când elevii învaţă în containere, când copii de 8-9 ani nu ştiu cum arată o pauză adevărată între ore şi sunt mii de astfel de copii, nu se poate lucra în trei schimburi? 24/7? Reabilitările sunt necesare, lăudabile, sunt realizate pentru siguranţa tuturor, dar dezinteresul faţă de copii, profesori, părinţi, lipsa asumării, avansarea în mod public şi repetat a unor date de inaugurare şi nerespectarea lor sunt realitatea în care trăim cu toţii şi care rămâne nesancţionată.

Programul pe care toţi aceşti elevi îl au de ani de zile îi face să piardă 80 de ore de pauză într-un an şcolar. Mai mult, zilnic, elevii care învaţă în trei schimburi, cu ore de 40 de minute şi pauze de cinci minute, pierd câte o oră de curs, iar într-un an, pierd 180 de ore de şcoală.

„6 şcoli, gata într-un an şi jumătate!“ era titlul unei postări de peste zece paragrafe de pe pagina de Facebook a Primăriei Sectorului 6, din luna octombrie a anului trecut.

Termenul de 9 ianuarie 2024 era avansat pentru reîntoarcerea copiilor în sălile de clasă

 

Cine este responsabil pentru aceste ore pierdute din viaţa de elev?

„Ni s-a comunicat că nu vom reîncepe activitatea pe 9 (n. r. „ ianuarie 2024),†din motive bine întemeiate, însă nu ştim care sunt aceste motive pentru ca primăria nu ni le-a transmis. Nu avem nici alt termen pentru reluarea activităţii“, a spus pentru ZF, într-o convorbire telefonică, un reprezentant al secretariatului Şcolii Gimnaziale „Sfântul Calinic de la Cernicaì din sectorul 6.

Pentru al treilea an şcolar la rând, cei 600 de elevi şi profesorii Şcolii Gimnaziale „Sfântul Calinic de la Cernicaì (fosta 164) învaţă şi predau în trei schimburi, fiind găzduiţi de Şcoala Adrian Păunescu din acelaşi sector. Aceşti elevi au plecat din sălile lor de clasă, când şcoala a intrat în reabilitare, cu gândul că se vor întoarce după un an. Dar asta nu s-a întâmplat.

Primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, a fost întrebat punctual de jurnalistul ZF Alex Ciutacu, în cadrul emisiunii ZF Investiţi în România, despre cazul Şcolii Gimnaziale „Sfântul Calinic de la Cernicaì. Ciucu a spus, în octombrie 2023, în timpul emisiunii, că această şcoală nu este în renovare de trei ani de zile, ci de mai puţin timp, fără a preciza concret de cât timp.

Motivul întârzierii, afirma el în timpul emisiunii, este descoperirea unor nereguli la structurile de rezistenţă ale şcolii după decopertare. Primarul nu a precizat atunci când pe parcursul celor trei ani de când copiii învaţă în altă parte s-au descoperit acele nereguli. „Şcoala a intrat în şantier pentru reabilitare şi eficientizare energetică, însă, după decopertare, constructorul a descoperit că sunt mari probleme la structurile de rezistenţă şi clădirea are nevoie de consolidare. Rezistenţa planşeelor nu îndeplinea cerinţele de siguranţă, acestea aveau multiple fisuri şi reprezentau un pericol pentru oricine s-ar fi aflat înăuntruì,† au răspuns reprezentanţii Primăriei Sector 6 la o solicitare ZF, privind motivele pentru care Şcoala Sf. Calinic de la Cernica era încă în şantier în toamna anului trecut, mai exact, pe 28 septembrie 2023.

Toată această poveste fără sfârşit a şcolilor care sunt gata doar pe hârtie, dar pe holurile cărora nu a mai fost văzut niciun elev de ani de zile îi afectează nu doar elevii care sunt relocaţi în alte unităţi de învăţământ, ci şi pe aceia care învaţă în şcolile de care aparţin, dar care de mult prea mult timp au un program haotic pentru că trebuie să împartă spaţiul limitat al şcolii cu ceilalţi copii nevoiţi să înveţe în acelaşi sediu.

Ce urmează pentru şcolile din sectorul 6? Când se vor vedea aceste investiţii în toate unităţile de învăţământ aflate acum reabilitare şi când se vor întoarce cei aproape 2.000 de elevi în băncile şcolilor de care aparţin? Rămâne un mister.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO