Eveniment

Perioada limita pentru ca angajatii sa devina actionari

29.06.2005, 19:32 14

Ministerul Economiei si Comertului (MEC) ar putea stabili pentru angajatii companiilor din subordinea sa un termen maxim in care acestia sa poata cumpara actiunile alocate lor in procesul de privatizare, a declarat ieri secretarul de stat in minister, Dan Victor Alesandru.

Termenul ar putea fi stabilit la maximum doi ani de la finalizarea procesului de trecere in proprietate privata a firmei respective, dar nu va fi aplicat si pentru tranzactiile deja incheiate

Alesandru a aratat ca in prezent nu exista o perioada maxima in care salariatii unei societati isi pot exercita dreptul de a cumpara actiuni la companie, astfel ca angajatii ar putea sa solicite aceasta tranzactie si dupa zece ani de la privatizare.

Cel mai recent, salariatii Petrom, Electrica si ai celor doua societati de distributie de gaze naturale, Distrigaz Nord si Distrigaz Sud, au primit dreptul de a cumpara actiuni la acelasi pret platit de investitorul strategic.

In cazul in care angajatii nu achizitioneaza actiunile alocate lor pana la expirarea termenului, ministerul ar putea vinde titlurile catre investitorul strategic sau un partener financiar.

Aceasta prevedere vizeaza angajatii unor firme cum ar fi producatorul de gaze naturale Romgaz.

Secretarul de stat, care a participat la seminarul cu tema "Liberalizarea pietei energiei electrice" organizat de Frontal Media, a mai spus ca liberalizarea pietei de energie va crea o serie de dificultati producatorilor romani de electricitate ale caror costuri de productie sunt mai ridicate decat preturile de import.

"Sunt producatori in afara tarii care livreaza energie cu preturi de la 22 $/MWh pana la 28 $/MWh. Unii producatori interni au preturi mult mai ridicate, care pot sa mearga si pana la 100 $/MWh. Aici vom avea o problema", a precizat Alesandru. El a mai spus ca, in aceste conditii, autoritatile de reglementare in domeniu nu vor mai putea interzice, pentru mult timp, filialelor Electrica sa importe energie ieftina pentru consumatorii interni.

Potrivit presedintelui Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei, Nicolae Opris, institutia interzice companiei Electrica sa importe energie pentru a furniza consumatorilor captivi, pentru ca exista suficiente capacitati de productie pe plan intern.

Gradul de liberalizare al pietei va fi majorat pana la 83% de la 1 iulie, data la care orice consumator non-casnic va deveni consumator eligibil si isi va putea negocia contractul de electricitate cu orice furnizor.

In prezent, gradul de deschidere este de 55%, insa nivelul real ajunge la 24%, deoarece unii consumatori eligibili prefera sa ramana in cadrul reglementat si sa primeasca energie la pretul stabilit de ANRE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO