Eveniment

Pentru cateva ore, Bill Gates nu a mai fost cel mai bogat dintre pamanteni

06.04.2004, 00:00 40



Topul celor mai bogati oameni din lume a fost bulversat pentru cateva ore de o stire data de postul public de televiziune suedez, care a anuntat ca fondatorul companiei Ikea, Ingvar Kamprad, l-a detronat pe Bill Gates, devenind cel mai bogat om din lume, principalul factor care a determinat aceasta schimbare fiind deprecierea dolarului fata de alte monede.



Canalul TV cita saptamanalul local Veckans Affarer, care informeaza in editia din 5 aprilie ca averea personala a lui Kamprad se ridica la 400 miliarde de coroane suedeze (53 miliarde de dolari).



Stirea a fost dezmintita la numai cateva ore de reprezentantii producatorului suedez de mobila. "Este vorba o eroare, o greseala facuta de multe ori", a declarat Marianne Barner, purtatoarea de cuvant a Ikea. "Nu poti estima valoarea companiei, incluzand toate magazinele, si sa spui ca apartine in intregime lui Ingvar. Ingvar Kamprad nu este proprietarul Ikea. El a donat compania in anul 1982 fundatiei olandeze Stichting Ingka



Foundation", a adaugat ea.



Potrivit celei mai recente editii a publicatiei americane Forbes, Bill Gates, fondatorul producatorului american de aplicatii software Microsoft, are o avere de 46,6 miliarde de dolari. Acesta este urmat de investitorul american Warren Buffett, cu 42,9 miliarde de dolari, si de Karl Albrecht, fondatorul lantului german de supermarketuri Aldi, cu o avere estimata la 23 miliarde de dolari. Ingvar Kamprad se situeaza, potrivit Forbes, abia pe locul 13, cu o avere de 18,5 miliarde de dolari.



Pe de alta parte, grupul Ikea nu se regaseste in topul celor mai mari 2000 companii la nivel mondial, pe care revista Forbes le-a ierarhizat in functie de vanzari, profitabilitate, valoarea activelor si capitalizarea de piata.



Ikea, infiintat in urma cu 60 de ani, a inregistrat in exercitiul financiar 2003 (1 septembrie 2002 - 31 august 2003) vanzari de 11,3 miliarde de euro (12,2 miliarde de dolari).



Kamprad, in varsta de 77 de ani, locuieste in Elvetia si a renuntat de mult sa se mai implice in activitatea de zi cu zi a grupului Ikea, unul dintre cei mai importanti distribuitori de mobila din lume.



El a pastrat, insa, controlul asupra companiei care este prezenta in peste 30 de state si numara mai mult de 180 de centre de distributie, din care 11 magazine au fost deschise in ultimul an. Revista Forbes spune ca averea fondatorului Ikea nu provine numai din activitatea magazinelor, ci si din titlurile de proprietate asupra terenurilor pe care se gasesc aceste magazine.



Ingvar Kamprad este cunoscut drept un excentric, care zboara cu avionul la clasa economic, conduce un Volvo vechi de zece ani, evita sa poarte costum si isi cumpara fructele si legumele de la piata dupa-amiaza, cand preturile sunt mai mici. De altfel, exemplul sau este urmat de angajatii sai, care intotdeauna calatoresc cu autobuzul, si nu cu taxiul. Se spune ca seful Ikea da mana cu toti cei 1.000 de angajati care participa la intalnirea anuala a companiei.



Kamprad a promovat intotdeauna o cultura de tip spartan in ceea ce priveste controlul costurilor. Una din cele mai recente initiative in acest sens este asa-numita campanie "Kill-a-watt". Peretii birourilor din Helsingborg (sudul Suediei) sunt acoperiti de anunturi prin care angajatii sunt indemnati sa stinga luminile si sa inchida computerele atunci cand nu mai au nevoie de ele. De fapt, este vorba de o adevarata intrecere: magazinul sau biroul Ikea din orice parte a lumii care reuseste sa faca cele mai mari economii de electricitate in perioada noiembrie-ianuarie castiga un premiu. anca.stoicescu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO