Eveniment

Pentru ca pasapoartele nu se mai retin, romanii iau din nou vamile cu asalt

08.08.2005, 19:25 24

Mii de persoane au trecut, in noaptea de sambata spre duminica, dupa ora 0.00, prin vama Cenad, din judetul Timis, fara sa se mai teama ca li se vor confisca pasapoartele, dupa ce autoritatile romane au suspendat masura retinerii acestor acte.

Politisii de frontiera i-au avertizat pe cei care au depasit termenul legal de sedere in strainatate ca, inainte de a se intoarce acolo trebuie sa mearga cu toate actele doveditoare la Serviciul de Evidenta a Populatiei de unde au pasaportul, altfel vor avea probleme la iesirea din tara, potrivit Pro Tv Timisoara.

Cei care au intrat in tara in noaptea de sambata spre duminica spun ca in urmatoarele zile afluxul la vami va fi si mai mare deoarece foarte multe persoane s-au temut sa revina in tara pe motiv ca li se vor lua pasapoartele.

Pasapoartele cetatenilor romani care au depasit termenul legal de sedere in statele in care au calatorit nu vor mai fi retinute in punctele de trecere a frontierei, incepand din noaptea de sambata spre duminica, de la ora 0.00, a informat Ministerul Administratiei si Internelor.

Chiar daca persoanele care au depasit perioada de sedere in spatiul Schengen raman cu pasapoartele, acestea nu vor putea sa paraseasca din nou Romania, decat daca au acte justificative privind prelungirea termenului de sedere.

Persoanele aflate in aceasta situatie vor fi incluse intr-o baza de date informatizata si nu li se va permite parasirea teritoriului Romaniei pana cand isi vor reglementa situatia, prin prezentarea, la serviciul teritorial de pasapoarte, a documentelor justificative privind intarzierea in strainatate.

"Atrag atentia cetatenilor care au incalcat legea sa nu isi faca iluzii ca vor putea iesi din tara daca nu prezinta acte din care sa reiasa un motiv intemeiat pentru care au stat in strainatate mai mult decat permite legea", a afirmat ministrul administratiei Vasile Blaga. "Chiar daca raman in posesia pasaportului, cetatenii care au incalcat legea nu vor putea trece frontiera", a adaugat ministrul.

Cetatenii introdusi in baza de date vor avea obligatia de a se prezenta la Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea si Evidenta Pasapoartelor Simple din judetul de domiciliu, cu documentele justificative privind depasirea termenului de sedere, traduse in limba romana si legalizate in tara de catre un notar public sau in strainatate, de catre misiunile diplomatice ale Romaniei.

In cazul in care aceste documente justifica un motiv intemeiat pentru depasirea termenului de sedere in strainatate, numele cetatenilor respectivi vor fi eliminate din baza de date si va fi emisa o dovada in acest sens. Altfel, serviciul teritorial de pasapoarte va aplica masura retinerii pasaportului, in conformitate cu prevederile legale.

Dispozitia ministrului nu prevede un termen pana la care romanii luati in evidenta Politiei de Frontiera isi vor reglementa situatia.

"Termenul depinde in exclusivitate de cat de repede se vor prezenta, cu documentele necesare, la serviciile teritoriale de pasapoarte de pe raza judetului de domiciliu", spun reprezentantii Ministerului de Interne.

Desi a suspendat masura de retinere a pasapoarteleor, controalele la frontiera de vest ale Politiei de Frontiera s-au intensificat, atat in punctele de trecere, cat si pe fasia de frontiera, pentru a preintampina producerea unor fapte de coruptie.

De la 1 august si pana in prezent, Politia de Frontiera a ridicat pasapoartele a 4.465 de cetateni care au depasit termenul legal de sedere in strainatate, ceea ce reprezinta 1,7% din numarul total de 260.765 de cetateni romani care au intrat pe teritoriul tarii in aceasta perioada

In ceea ce-i priveste pe oamenii de afaceri, in urma negocierilor care au avut loc cu reprezentantii guvernului, obligatia de a prezenta la iesirea din tara a unei invitatii din partea partenerilor straini ar putea fi inlocuita cu pre-zentarea unui document eliberat de Registrul Comertului care sa dovedeasca faptul ca o persoana este intreprinzator.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO