Eveniment

Pe locul 2 in ECE la atragerea investitorilor

03.06.2008, 20:24 11

Romania ocupa pozitia a doua in Europa Centrala si de Est (ECE) in privinta atractivitatii mediului de afaceri, in urma Rusiei si devansand Ucraina, potrivit unui sondaj Reuters realizat in randul a 400 de grupuri internationale care opereaza 1.400 de companii in 19 state din regiune.
Sondajul agentiei Thomson Reuters, realizat in colaborare cu banca austriaca ?sterreichische Kontrollbank (OeKB), releva ca optimismul din mediul de afaceri a inregistrat un declin in aceasta primavara, pe fondul conditiilor aspre de finantare, impuse de inflatia in urcare, dar economiile acestei zone vor obtine cresteri robuste in 2008.
Indicele care masoara optimismul investitorilor fata de mediul de afaceri din regiune a coborat pentru Romania, fata de luna ianuarie, cu 6 puncte, de la 66 la 60, in timp ce Ucraina a inregistrat un declin de 10 puncte, pana la valoarea de 57.
Dintre statele incluse in studiu, cel mai optimist mediu de afaceri este in Rusia, unde indicele a atins nivelul de 64, comparativ cu 72 in ianuarie, iar singurul stat care a inregistrat o crestere a coeficientului este Bulgaria (59, fata de 57). La fel ca in cazul ultimelor trei analize similare, Ungaria prezinta cea mai slaba performanta, cu un indice de 33, fata de 30 in studiul din ianuarie.
Europa Centrala si de Est (ECE) va atrage in acest an investitii de 100 mld. euro, sprijinind o crestere economica solida, in pofida temerilor privind vulnerabilitatea provocata de un deficit de cont curent ridicat in unele state, printre care si Romania, potrivit Reuters. Totodata, analiza releva faptul ca Bulgaria va atrage cele mai importante investitii straine directe in acest an. Astfel, la nivelul intregii regiuni, indicele mediului de business a scazut pana la valoarea de 49, fata de nivelul de 55 raportat intr-un studiu similar in luna ianuarie.
Potrivit Reuters, rezultatul arata ca firmele chestionate au o atitudine pozitiva in ceea ce priveste prognoza economica.
"Pana acum, regiunea ECE a rezistat crizei financiare globale, care si-a lasat totusi amprenta asupra economiilor acestor state, cele mai importante consecinte fiind cresterea costurilor pentru creditare si avansul inflatiei", se arata in declaratia OeKB. In ansamblu, chestionarul a aratat ca avansul economic in regiune, care a depasit anul trecut, ca procentaj, nivelul mediu al celor 15 state fondatoare ale UE, isi va continua trendul pozitiv in 2008, insa va avea valori procentuale mai reduse, potrivit bancii austriece.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO