Eveniment

Paul Krugman, laureatul Nobelului pentru economie

Paul Krugman, laureatul Nobelului pentru economie
13.10.2008, 20:02 42

Profesorul de economie Paul Krugman, editorialist al cotidianului The New York Times, ale carui articole pot fi citite bilunar si in revista saptamanala BUSINESS Magazin, a fost desemnat castigator al premiului Nobel pentru economie din acest an, a anuntat ieri Academia Regala Suedeza.

Membrii juriului si-au motivat alegerea invocand analiza modelelor economice pe care Krugman a facut-o in lucrarile sale. "Krugman a integrat in teoriile sale domenii de cercetare disparate precum comertul international si geografia economica", au sustinut membrii juriului.
Krugman (55 de ani) a declarat ca spera ca premiul Nobel - care include si suma de un milion de euro - nu-i va schimba radical viata. "Aceasta distinctie imi va creste vizibilitatea, dar sper sa nu ma atraga intr-o serie de evenimente pur celebratoare", a spus el.
Paul Krugman este din 1999 comentator la The New York Times, in paralel cu cariera de profesor de economie si relatii internationale la Universitatea Princeton.
Autorul american este considerat in lumea academica drept un neo-Keynesian, un economist de orientare profund liberala si a elaborat o serie de noi teorii economice cu privire la comertul liber si la globalizare. De asemenea, el este si un critic dur al administratiei Bush si al politicii interne si externe a SUA din aceasta perioada.
In articolele si lucrarile sale, comentatorul american a avertizat in repetate randuri asupra erorilor strategice ale actualei administratii, erori pe care le-a pus la baza declansarii actualei crize financiare de la nivel global.
Nascut in 1953 intr-o familie de origine evreiasca, Krugman a absolvit Universitatea Yale si si-a luat doctoratul la Massachusetts Institute of Technology (MIT) in 1977; a predat pe rand la universitati renumite din SUA si Marea Britanie: Yale, MIT, Berkeley, London School of Economics si Stanford, inainte de a se alatura - incepand din 2000 - Universitatii Princeton.
Este considerat unul dintre fondatorii teoriei economice a "noului comert" ("new trade theory") care surprinde remodelarea schimburilor comerciale de la nivel international. "Generatia mea a trait intr-o tara cu valori democratice solide si cu o prosperitate larg impartasita. Dar atat aceste valori, cat si acea prosperitate impartasita au inceput sa dispara. Noi putem sa oprim acest trend", spune autorul american in pagina de deschidere a site-ului sau. 
"Provocarea este acum de a face din nou ce s-a facut in timpul New Deal (programul de reforme economice initiat de presedintele F.D Roosevelt intre 1933-1936 pentru a inlatura efectele Marii Crize - n.r.): sa cream institutii care vor sprijini si promova o societate decenta", mai adauga el.
 
Editoriale in BUSINESS Magazin
 
Cine raspunde la telefon
E 3 dimineata, undeva spre
mijlocul lui 2009 si telefonul de la Casa Alba suna. Cateva mari fonduri speculative sunt pe cale sa se prabuseasca, spune vocea din receptor. Pe cine aveti incredere sa lasati sa raspunda la acel telefon?
 
La ruleta ruseasca
Se va prabusi sistemul financiar american astazi sau poate in urmatoarele zile? Eu nu cred - dar nu bag mana in foc. Vedeti, Lehman Brothers, o mare banca de investitii, se duce sub apa. Si nimeni nu stie ce se va intampla mai departe.
 
Ce piata mai urmeaza?
Cu un deceniu in urma, pe vremea ultimei crize financiare globale, cuvantul "contaminare" era pe buzele tuturor. Problemele care aparusera intr-o tara indepartata despre care multi nu stiau nimic, Thailanda, s-au raspandit in cele din urma la state mai mari. 
 
Opiniile sale pot fi citite pe www.businessmagazin.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels