Eveniment

Patronatele spun ca majorarea salariilor bugetarilor poate creste fiscalitatea

06.10.2008, 20:21 17

Reprezentantii oamenilor de afaceri apreciaza ca o eventuala majorare a salariilor bugetarilor cu 50% ar putea determina cresterea fiscalitatii din 2009 pentru cresterea veniturilor bugetare.

"In acest fel va fi data o lovitura grava mediului de afaceri din Romania, cu consecinte greu de estimat intr-o perioada de mari turbulente financiare, interne si internationale", au declarat ieri oficialii Confederatiei Nationale a Patronatului Roman (CNPR). Acestia solicita Guvernului sa-si asume raspunderea negocierii directe si separate a contractului de munca aplicabil sectorului bugetar si sa asigure conditii legale, normale pentru negocierea unor contracte de munca specifice sectorului privat, la nivel regional, sectorial si la nivel de companie.
La randul lor, oficialii Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) apreciaza ca "periculoasa si de neacceptat competitia nationala a promisiunilor de natura economica, imediate sau viitoare, competitie lansata in ultima perioada in lipsa oricarei dezbateri profesioniste a bazei economice actuale si a celei preconizate pentru urmatorii patru ani.
In opinia AOAR, fara afaceri competitive, nu vor exista locuri de munca, venituri si nici posibilitati financiare de solutionare a gravelor probleme de natura sociala, indiferent de promisiunile electorale ce au fost puse in circulatie in perspectiva viitoarelor alegeri parlamentare.
"Este greu de inteles si acceptat lipsa de preocupare a Guvernului, a partidelor politice, in a identifica, propune si aproba masuri care sa conduca la sustinerea in regim de urgenta a economiei reale, pentru a se evita reducerea sau chiar anularea dezvoltarii economice a tarii in anii urmatori.(...) Este greu de inteles si de neacceptat pasivitatea Guvernului si populismul programelor electorale, pline de promisiuni dar lipsite de orice angajamente clare in domeniul masurilor economice si in principal a celor de natura fiscala sau parafiscala", mentioneaza oficialii AOAR. Acestia reitereaza ca au cerut in mod repetat Ministerului Finantelor sa prezinte atat proiectul de buget pentru anul viitor, cat si previziunile pentru urmatorii patru ani.
"Raspunsul a fost unul descurajator, prezentat la 2 octombrie sub forma unor modificari punctuale si discutabile aplicate Codului Fiscal. Continuam sa cerem prezentarea, spre dezbatere publica, a proiectelor de buget pentru 2009-2013, alaturi de masurile de natura fiscala preconizate a fi luate", au mai spus oficialii Asociatiei.
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO