Eveniment

Patriciu a cerut licenta de furnizare a energiei electrice

Patriciu a cerut licenta de furnizare a energiei electrice

Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol

28.08.2008, 19:01 15

Rompetrol Rafinare, cea mai importanta companie din grupul Rompetrol, a solicitat Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) o licenta de furnizare a energiei electrice, documentele urmand sa fie analizate astazi de catre reprezentantii institutiei.
Intentia Rompetrol de a deveni furnizor de energie electrica a fost anuntata in urma cu aproximativ doi ani de catre Dinu Patriciu, presedintele grupului, care a vandut, in august 2007, participatia majoritara companiei KazMunaiGaz din Kazahstan.
Patriciu preciza la acea data ca Rompetrol vrea sa devina furnizor de electricitate si sa construiasca o termocentrala in regim de cogenerare la Midia, valoarea investitiei fiind estimata la peste 40 mil. euro. Constructia termocentralei cu o putere instalata de 110 MW urma sa fie realizata in circa 18 luni, insa planurile companiei nu s-au concretizat.
Totodata, compania Rompetrol Rafinare, impreuna cu The Rompetrol Group - Olanda, a castigat in anul 2005 licitatia pentru vanzarea participatiei de 56,57% detinuta de stat la uzina termoelectrica Midia (CET Midia).
Contractul de vanzare-cumparare a fost aprobat in octombrie 2005 de Guvern, printr-o hotarare care stabilea ca documentul va fi semnat dupa publicarea in Monitorul Oficial a actului normativ. Hotararea de guvern nu a mai fost publicata in Monitor, iar contractul de privatizare nu a fost semnat nici pana in prezent. Intre timp, Termoelectrica Midia a fost transferata de la Ministerul Economiei la Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului.
Rompetrol Rafinare detine rafinaria Petromidia, care a procesat in prima jumatate a acestui an o cantitate record de titei, de 2,3 milioane de tone, mai mult cu 29% fata de primul semestru din 2007.
Compania a inregistrat la sase luni un profit net de 6,6 mil. lei, de 2,3 ori mai mic fata de castigul de 15,4 mil. lei din perioada similara din 2007, iar cifra de afaceri a urcat cu 93,46%, de la 2,29 mld. lei la 4,44 mld. lei
(1,2 mld. euro).
Pentru acest an, Rompetrol Rafinare si-a propus procesarea unei cantitati de 4,1 mil. tone de materie prima (3,94 mil. tone de titei), iar pana in 2010 intentioneaza sa ajunga la cinci milioane de tone anual.
Avand in vedere cresterea capacitatilor de rafinare, Rompetrol a actionat in instanta Guvernul din cauza cantitatii insuficiente de emisii poluante (CO2) alocate pentru rafinaria Petromidia, care va avea nevoie de 1,3 mil. tone de dioxid de carbon in urmatorii doi-trei ani, dublu fata de cantitatea primita in prezent, potrivit reprezentantilor companiei. Primul termen de judecata a fost stabilit pentru 11 septembrie. Cotele de dioxid de cabon alocate pentru Rompetrol au fost calculate in perioada 2000-2004, cand rafinaria Petromidia lucra la 40% din capacitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO