Eveniment

A patra economie a Asiei a intrat oficial în recesiune după ce PIB-ul a scăzut cu 3% în T2, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, iar exporturile au atins un nivel nemaivăzut de aproape 60 de ani

A patra economie a Asiei a intrat oficial în recesiune...

Autor: Eduard Ivanovici

23.07.2020, 13:07 2639

Coreea de Sud, a patra economie a Asiei, a intrat oficial în recesiune după ce produsul intern brut (PIB) a scăzut cu 2,9% în al doilea trimestru faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, fapt ce reprezintă cel mai mare declin din 1998 încoace, conform BBC.

În primele trei luni ale anului, PIB-ul a înregistrat o contracţie de 1,3%, potrivit Băncii Coreei de Sud. În plus, exporturile, care reprezintă 40% din economie, au scăzut într-un ritm nemaivăzut din 1963.

Totuşi, ministrul sud-coreean al finanţelor, Hong Nam-ki, crede că economia îşi va reveni în viitorul apropiat.

„Este posibil să experimentăm o recuperare specifică economiei chineze în al treilea trimestru pe măsură ce ritmul pandemiei scade, iar producţia, şcolile şi spitalele îşi vor reveni la normal”, a declarat ministrul. Guvernul sud-coreean a lansat o serie de măsuri de stimulare a economiei în valoare de 231 de miliarde de dolari.

În mai, Japonia – a treia economie la nivel mondial – a intrat în recesiune pentru prima dată din 2015 încoace, înregistrând un declin de 3,4% doar în primele trei luni ale anului. De asemenea, Singapore a intrat oficial în recesiune săptămâna trecută de vreme ce PIB-ul din al doilea trimestru a scăzut cu 12,6% comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cu toate acestea, China, epicentrul original al pandemiei, a evitat un scenariu asemănător ţărilor menţionate anterior după ce economia a crescut cu 3,2% în T2. Rezultatul a venit după cea mai mare contracţie înregistrată de autorităţile chineze de când au început să fie raportate rezultatele trimestriale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO