Eveniment

Pasajul Unirii intră în consolidare. Circulaţia rutieră va fi închisă complet în perioada lucrărilor. Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4: „Este cea mai amplă lucrare de acest fel implementată în ultimii 50 de ani în Bucureşti”

Pasajul Unirii intră în consolidare. Circulaţia...

Autor: Mediafax

26.05.2022, 16:15 1059

Pasajul Unirii intră în această vară în consolidare. „Este cea mai amplă lucrare de acest fel implementată în ultimii 50 de ani în Bucureşti”, spune primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă. Circulaţia rutieră va fi închisă complet în perioada lucrărilor ce se vor termina în luna septembrie.

Sectorul 4 va demara, imediat după finalul anului şcolar, lucrările de punere în siguranţă a Pasajul Unirii. Până atunci, experţii coordonaţi de conf. univ. dr. ing. Adrian Burlacu, decanul Facultăţii de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri, vor finaliza noua expertiză tehnică în urma căreia vor fi stabilite cele mai sigure şi mai rapide căi de intervenţie asupra tunelului construit în anii 1986-1987.

Anunţul a fost făcut, joi, de către primarul Sectorului 4, Daniel Băluţă, în cadrul unei conferinţe de presă la care a participat şi prefectul Capitalei, Toni Greblă.

Edilul a punctat faptul că Pasajul Unirii este încadrat în clasa stării tehnice IV - nesatisfăcător, ceea ce înseamnă că se află într-o stare avansată de degradare şi prezintă deficienţe serioase la structura de rezistenţă, care pun în pericol viaţa a sute de mii de oameni din Sectorul 4 şi nu numai, pasajul fiind traversat zilnic de aproximativ 60.000 de maşini.

„Este cea mai amplă lucrare de acest fel implementată în ultimii 50 de ani în Bucureşti, pe care o demarăm în regim de urgenţă. Trebuie luate măsuri de punere în siguranţă a plafonului acestui pasaj, pentru a evita căderea bucăţilor de tencuială peste maşini. În plus, pe lângă activităţile specifice de consolidare, vom separa fluxul de circulaţie pentru motociclişti de cel rutier şi vom monta şi un sistem de ventilaţie al pasajului, astfel încât aerul închis de aici să nu mai afecteze sănătatea oamenilor. Aceste lucrări le vom începe în jurul datei de 20 iunie şi le vom încheia până când va începe noul an şcolar. În această perioada, circulaţia rutieră va fi restricţionată total, iar pentru acest disconfort, prezint oamenilor, încă de pe acum, scuzele noastre”, a declarat primarul Sectorului 4.

Daniel Băluţă a continuat şi s-a referit şi la Planşeul Unirii, podul ce acoperă albia râului Dâmboviţa, care are de asemenea, potrivit experţilor, nevoie urgentă de intervenţii asupra structurii de rezistenţă – stâlpi de susţinere şi grinzile dintre aceştia.

„Intervenţia asupra Planşeului Unirii este una extrem de complexă, iar experţii ne vor spune cum trebuie să facem astfel încât să putem evita tragediile şi a fi eficienţi în demersul nostru. Aceştia au început deja studiile necesare înainte de a ne apuca efectiv de treabă, iar estimarea este că expertiza va dura în jur de 12-18 luni. Acum este clar, lucrurile nu mai pot fi amânate, pentru că situaţia nu arată deloc bine”, a mai spus Daniel Băluţă.

Primarul Sectorului 4 a fost urmat de conf. univ. dr. ing. Adrian Burlacu, decanul Facultăţii de Căi Ferate, Drumuri şi Poduri, coordonatorul echipei de experţi care vor identifica soluţiile de punere în siguranţă a Planşeului Unirii.

„Problemele sunt multe şi vechi şi necesită o abordare etapizată, având în vedere locaţia şi fluxul ridicat de maşini şi de pietoni din zonă. Tocmai de aceea ne propunem să îmbunătăţim considerabil siguranţa participanţilor la trafic”, a susţinut specialistul.

La conferinţa de presă a participat şi Prefectul Capitalei, domnul Toni Greblă. Oficialul a susţinut că va încerca să adune în jurul acestui proiect toate autorităţile responsabile în domeniu.

„Acesta este rolul meu, de a mă asigura că intervenţiile asupra acestui obiectiv se vor efectua în cel mai scurt timp posibil. Lucrările trebuie făcute de oameni dedicaţi, care îşi doresc să lucreze în mod real pentru oameni”, a susţinut Prefectul Capitalei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO