Eveniment

Parchetul, sesizat in cazul patronului UREX

07.05.2004, 00:00 17



Autoritatea Nationala de Control (ANC) a sesizat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in vederea inceperii urmaririi penale a patronului Urex, Alexandru Crisan, si a fiului acestuia, a anuntat ieri Ionel Blanculescu, ministrul controlului.



Calificand operatiunile derulate de patronul Urex drept "inginerie diabolica", Blanculescu a precizat ca verificarile vor fi extinse la nivelul tuturor firmelor detinute de Alexandru Crisan si fiul sau.



Raportul ANC evidentiaza ca Urex a participat la scheme de compensare a energiei electrice fara a avea obligatii certe neachitate care sa justifice sumele angajate.



Astfel, in circuitul de compensare, aprobat la nivelul Electrica, Urex a folosit facturi proforma emise de doua firme din Brasov detinute de Alexandru Cisan. Facturile au fost emise pentru activitati de consultanta si comisionari, in valoare totala de 147,6 miliarde lei.



ANC sustine ca in timpul verificarilor nu au fost prezentate documente justificative pentru aceste servicii facturate. De altfel, debitele nu se regasesc in contabilitatea Urex Rovinari.



In acelasi timp, Garda Financiara sustine ca au fost folosite "mijloace materiale si banesti ale Urex" pentru a favoriza firmele detinute de Alexandru Crisan, in detrimentul interesului societatii din Rovinari.



Potrivit raportului de control, Urex are datorii catre bugetul de stat, bugetul local, bugetul asigurarilor sociale si fondurile speciale in suma de peste 600 de miliarde lei.



ANC a inceput un control la uzina de reparatii din Rovinari, dupa ce muncitorii au declansat un protest spontan, la mijocul lunii aprilie, cerand plata salariilor restante.



Remuneratiile neachitate insumeaza, conform declaratiilor ministrului ANC, aproape 15 miliarde lei. Pe perioada controlului patronul Urex a virat pentru plata salariilor suma de 3,6 miliarde lei.



Muncitorii nemultumiti au blocat in repetate randuri drumul european care leaga Targu Jiu de Filiasi. Intrucat prefectul de Gorj nu a reusit sa convinga angajatii uzinei sa renunte la aceasta forma de protest, ministrul ANC a incercat sa intervina si s-a deplasat la Rovinari pentru a vorbi cu acestia.



Blanculescu le-a promis ca va rezolva situatia, iar angajatii au renuntat pentru o zi la blocarea drumurilor de acces in Targu Jiu, insa au revenit in strada dupa ce au vazut ca sunt achitate doar o parte din salarii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO