Eveniment

Paharul cu visuri: Ploieşti – Capitala Europeană a Vinului! VINARIUM 2023

Paharul cu visuri: Ploieşti – Capitala Europeană a...

Autor: Catalin Paduraru

28.04.2023, 14:35 1170

Titlul este unul temporar – ocazionat de desfăşurarea la Ploieşti a Concursului Internaţional VINARIUM 2023 dar, cu puţin curaj şi cu baza materială a judeţului Prahova, titlul ar putea deveni unul de lungă durată, fie şi prin rotaţie cu alte oraşe aflate în zone viticole. În România, majoritatea oraşelor mari (cu excepţia celor de la munte) se află în proximitatea unor zone vticole.

Iaşi, Vaslui, Focşani, Buzău, Tulcea, Constanţa, Craiova, Piteşti, Timişoara, Arad, Oradea, Satu Mare, Baia Mare, Alba Iulia, Bistriţa, chiar şi Târgu Mures sau Cluj, au în apropiere, podgorii mai mari sau mai mici, cu notorietate sau în exerciţiul (re)câştigării unei „personalităţi” distincte.

Este notabilă, aşadar, iniţiativa celor din Prahova de a deveni gazdă pentru cea de-a XX-a ediţie a singurului concurs din România desfăşurat sub patronajul Organizaţiei Internaţionale a Viei şi Vinului - OIV şi a Federaţiei Marilor Concursuri Internaţionale de Vin - VINOFED.

VINARIUM atrage specialişti din întreaga lume, din ţări cu experienţă în wine business şi wine tourism, care poate fi împărtăşită „în direct” proprietarilor şi managerilor români şi, cu importanţă la fel de mare, aduce reprezentanţi ai unor pieţe (care ar putea fi) tentante pentru producătorii noştri de vin: Germania, Polonia, Canada, SUA, ţările Baltice sau, de ce nu, având în vedere componenta „etnică” - Italia, Spania, UK.

În acelaşi timp, Concursul Internaţional VINARIUM consolidează brandul de ţară şi creşte şansele unei mai bune valorizări a vinului românesc.

Anul acesta, la ediţie aniversară, competiţia de vinuri ataşează şi un concurs de creaţie - enovart.

eno - de la vin. nova – de la nou, inovator. art - de la sublimarea materiei rătăcite, adeseori extrasă din utilitar, în artă.

Pentru mine, organizarea de anul acesta este un bun prilej de studiu.

Sub iminenţa unei crize (dinainte anunţate), cu un război la graniţă, cu o lume în reaşezare, cu o politică internă derutantă, oamenii manifestă atitudini şi comportamente noi.

Observaţia acestora ţine de antropologie, dar efectele acţiunii în noua paradigmă au un impact major în viaţa de zi cu zi, în economie.

Văd, cu întristare şi surprindere (în unele cazuri), cum unii antreprenori optează să „oprească ceasul” (sintagmă preluată, fără citare pentru că nu am reţinut sursa. Mea culpa.) Adică, bagă capul în pământ sperând că prin non-acţiune vor fi feriţi de tsunami.

Pe acelaşi palier comportamental se instalează ca un mucegai fetid o scădere a stimei de sine... colective. Ca naţiune, nu ne mai preţuim şi, prin dispariţia „naţiunii”, dispar şi acţiunile de coeziune.

„Nimic nu mai e al nostru” e un gând care blochează „să facem mai bun ce e al nostru”. În mod paradoxal, judecata îi vizează pe antreprenori, pe cei care, în mod obişnuit, „mută munţii”. Acum, pare că au obosit, că au atins limitele, că sunt speriaţi.

Au de ce să fie îngrijoraţi, avem de ce să fim îngrijoraţi, dar non-acţiunea, dispersia sau căutarea căii cele mai scurte prin orice mijloace - nu sunt soluţii viabile.

Dacă tot vorbim de paradox. Sau cel puţin, de un paradox al spaţiului românesc, acolo unde ne învăţaserăm cu adversitatea funcţionarului de stat pe de o parte şi, pe de alta, cu comprimarea efuziunilor psiho emoţionale (catalogate ca neproductive, neserioase, imature, revolute ş.a.m.d.), lucrurile se schimbă.

Să explic pe rând.

În administraţie (care nu, nu înseamnă doar politicienii pe care-i vedem la TV) au apărut oameni care vor. Oameni care, în pofida legii restrictive pentru orice e bun, încearcă să facă ce e bun. Am cunoscut câţiva în decurs de două luni. Oameni care nu întreabă ce opţiuni politice ai, care nu condiţionează implicarea în proiecte care nu le aparţin, dar care sunt proiecte ce sprijină societatea românească. Interesant, nu?! Bine, nu mă voi lăsa sedus de nişte declaraţii de intenţie, dar sunt hotărât să punctez, acolo unde va fi cazul, schimbarea în bine.

Al doilea aspect care ar trebui să ne dea speranţe: filoane nebănuite ale spiritului creator, găsite prin intermediul enovart. Un spirit creator ascuns până mai ieri, relevat acum. Cu entuziasm, cu înflăcărare, cu accente puternice de coeziune. Practic, ce s-a rigidizat la o categorie socio-profesională (şi de vârstă), se elasticizează la o alta?

Voi urmări această schimbare (astăzi, în formă germinală) şi vă invit şi pe Dvs. să o faceţi.

Concursul VINARIUM ne va oferi multe vinuri bune. Cât să ne ajungă un an. Dar este foarte posibil să sintetizeze pentru noi, publicul, info-uri vitale despre cum va arăta ziua de mâine. Haideţi să îi/ne acordăm atenţie!

VINARIUM – în semn de preţuire.

25 - 28 Mai 2023

Ploieşti, Prahova.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO