Eveniment

Oprescu castiga prima batalie in razboiul cu ministrul sanatatii

06.01.2006, 20:26 19

Senatorul PSD Sorin Oprescu a castigat ieri prima batalie in instanta cu ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu, dupa ce judecatorii au decis ca ordinul prin care Oprescu a fost demis de la conducerea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti este ilegal.

Contestatia lui Sorin Oprescu fata de respectivul ordin a fost luata in discutie in urma cu doua zile de instanta Curtii de Apel Bucuresti (CAB), care s-a pronuntat ieri in acest caz. Hotararea nu este definitiva, pentru ca ministerul poate face recurs, dar este executorie.

"Decizia CAB in procesul privind demiterea conducerii Spitalului Universitar demonstreaza ca, in Romania, nimeni nu este mai presus de lege", a declarat Oprescu.

El a adaugat ca asteapta sa primeasca de la instanta actul care contine decizia si ca, o data primit documentul, se va prezenta la spital, in cursul zilei de astazi, pentru a se reinstala in postul de director.

"Destul am fost facuti de catre ministru hoti si feudali. Este adevarat ca justitia este oarba, dar nu este tampita...", a mai spus Oprescu.

Ministrul sanatatii a apreciat drept nedreapta decizia judecatorilor in cazul demiterii lui Oprescu si a anuntat ca va face recurs la instanta suprema.

Nicolaescu si-a exprimat speranta ca in recurs "sa se faca dreptate", el asteptand o "decizie dreapta".

Antonie Iorgovan, avocatul lui Oprescu, a prezentat in timpul procesului un document semnat de sindicalistii din cadrul Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), in care se arata "situatia grava" in care se afla spitalul dupa demiterea lui Oprescu de la conducerea unitatii. Potrivit documentului, din 16 decembrie 2005, in spital nu a fost tinuta nici o sedinta si noul director general, Silviu Radulescu, nu s-a prezentat la serviciu, fiind plecat in concediu. Mai mult, membrii sindicatului au sustinut in raportul prezentat instantei ca in spital nu exista nici un fel de dezinfectanti, ceea ce pune in pericol viata pacientilor.

De asemenea, Iorgovan a mai depus la instanta un document cu analize grafice comparative a situatiei spitalului in perioada 16 decembrie 2004 - 1 ianuarie 2005 si, respectiv, in perioada 16 decembrie 2005 - 1 ianuarie 2006, pentru a demonstra situatia grava in care s-ar afla unitatea spitaliceasca.

La iesirea din sala de judecata, Iorgovan a declarat ca, in acest caz, conceptul de paguba iminenta nu inseamna mai putini bani pentru Sorin Oprescu, ci faptul ca sistemul sanitar are de suferit.

In ceea ce priveste ce-a de a doua contestatie a lui Oprescu, referitoare la ordinul de demitere de la conducere, aceasta a fost trimisa de un alt complet al instantei Curtii de Apel la Sectia de conflicte de munca a Tribunalului Bucuresti, pe motiv ca in cauza ar fi vorba despre un conflict de munca. Solutia a fost contestata de avocatii lui Oprescu, urmand ca judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie sa decida care este instanta competenta pentru a rezolva acest caz.

Noul director al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, Silviu Radulescu, s-a declarat surprins de decizia Curtii de Apel Bucuresti in cazul lui Oprescu, dar spune ca se va supune sentintei definitive, oricare va fi aceasta.

El a adaugat ca, intrucat nu a fost implicat in actiunea din instanta, singurul lucru pe care il poate face este sa astepte ca instanta sa emita o sentinta finala in acest caz.

Sorin Oprescu a actionat in instanta Ministerul Sanatatii dupa ce Nicolaescu a luat hotararea de a-l destitui de la conducerea Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti si a Spitalului Elias, impreuna cu alti 14 directori de spitale.

Acestia din urma spun ca daca Oprescu va castiga acest proces, atunci si ei se vor putea reintoarce pe posturi. "Daca acel complet a descoperit ca exista o ilegalitate in ordinul ministrului prin care au fost demise cele 15 comitete directoare, atunci cu certitudine toti directorii demisi ar putea reveni in functii, dupa recursul Ministerului Sanatatii", a declarat pentru Mediafax Florian Popa, fostul director al Spitalului "Sf. Pantelimon" din Bucuresti. El a precizat ca toti directorii demisi spera intr-o reparatie morala, iar decizia de ieri a instantei este un prim pas in acest sens.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO