Eveniment

Oprescu, Alpha Bank: Fortam dezvoltatorii sa vanda apartamentele. Cum comentati?

13.09.2009, 18:57 24

Bancile incep sa puna presiune pe dezvoltatorii carora le-aufinantat proiectele rezidentiale sa scada preturile, acceptandmarje de castig mai mici, pentru a-si vinde imobilele construite,spune Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank.

"Conceptul de preturi pe care le vor dezvoltatorii" nu maiexista demult, pentru ca toate constructiile au fost finantate desistemul bancar, care pune presiune in sensul scaderii preturilor,ceea ce elimina mult din marja de profit pe care companiile auanticipat-o pentru aceste apartamente", a declarat Sergiu Oprescu,citat de Mediafax.

Totodata, bancile vin cu credite preferentiale pentru clientiicare cumpara imobile in proiectele rezidentiale pe care le-aufinantat, incercand astfel sa sustina vanzarile, astfel incatdezvoltatorii sa nu ajunga in impas din lipsa de cash.

Oprescu considera ca au existat cateva efecte pozitive aleprogramului guvernamental "Prima casa", printre care stabilizareapreturilor, aflate inainte pe o panta descendenta, pe segmentulimobiliar si premisele crearii unei piete secundare mai active indomeniul imobiliar.

"Totusi, programul nu este suficient pentru ca foarte putine dincererile primite au fost directionate catre constructiile noi. Incadrul programului, se utilizeaza foarte putine fonduri pentru acumpara dezvoltarile imobiliare realizate in ultimii doi ani, caresunt cele care ar putea cu adevarat sa relanseze piataimobiliara."

Oprescu spune ca Alpha isi evalueaza periodic portofoliul decredite si discuta cu clientii care ar putea sa aiba dificultati larambursare, incercand sa previna agravarea problemelor. Totusi,exista multe firme, ale caror modele de afaceri nu sunt viabile inaceasta perioada, pentru care nu mai pot fi gasite solutii,subliniaza seful Alpha Bank.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO