Eveniment

Ontanu: La Obor vor fi investiti 117 mil. euro

17.08.2006, 19:30 25

Piata Obor din Capitala va fi transformata intr-un centru comercial de aproape 140.000 de metri patrati in urma unei investitii de 117 mil. euro, dezvoltatorul urmand sa fie anuntat dupa depunerea ofertelor finale la 25 septembrie, a declarat Neculai Ontanu, primarul sectorului 2.
"Terenul pe care se afla Piata Obor in prezent are o valoare de
12,7 mil. euro (circa 320 euro/mp - n. red.), iar investitia pentru centrul comercial va fi de 117 milioane de euro, potrivit studiului de fezabilitate. Suma va fi suportata de investitori, care vor si administra centrul comercial pe o perioada de maxim 49 de ani", a explicat Ontanu.
Primaria va superviza respectarea functiunilor din proiectul initial, precum si pretul de inchiriere a tarabelor, care nu va creste fata de situatia din prezent, potrivit oficialilor Primariei.
"Managementul privat este de o mie de ori mai bun decat managementul de stat", a spus Ontanu. "Ne vom asigura doar ca actualii angajati ai pietei, in jur de 170, isi vor pastra locurile de munca si, oricum, noul centru va necesita o triplare a personalului", a precizat Ontanu.
Centrul comercial va cuprinde pe langa o piata agroalimentara comparabila ca suprafata cu actuala Piata Obor - 4.650 de metri patrati, dar si spatii comerciale, de birouri, zona de agrement si aproape 2.000 de locuri de parcare, mai spune primarul. Constructia acestui centru comercial este estimata sa inceapa in luna octombrie a acestui an si ar urma sa fie finalizata la sfarsitul anului 2007.
Proiectul unui centru comercial pe locul Pietei Obor a intrat in vederile primariei anul trecut, spune Ontanu, pe fondul esecului combaterii speculei si infractionalitatii.
"Daca ramanea in actualul stadiu, piata risca sa fie inchisa dupa aderare", a mai spus Ontanu.
Spre sfarsitul anului 2005 a fost realizat un studiu de fazabilitate si a fost lansata cererea de oferte pentru un parteneriat public privat. Din cele 11 firme care au cumparat documentatia, doar cinci au depus scrisoarea de intentie. Cum unul dintre participanti, compania israeliana Ashtrom a fost descalificat, in cursa se afla in prezent Anchor Grup, ECE Projektmanagement, Obor Plaza si un consortiu format din companiile Practic, Baneasa Investments, Comnord si Procema.
Anchor Grup este detinut de grupul turcesc FIBA si opereaza in Capitala centrele comerciale Bucuresti Mall si Plaza Romania. Obor Plaza este parte a grupului Elbit Medical Imaging, proprietarul Hotelului Bucuresti si a dezvoltat si vandut mai multe centre comerciale in Europa Centrala si de Est. Consortiul de companii Practic, Baneasa Investments, Comnord si Procema este detinut de oamenii de afaceri Gabriel Popoviciu si Sorin Creteanu, fiind implicat si in dezvoltarea proiectului imobiliar Baneasa.
ECE Projektmanagement este parte a grupului german ECE, cel mai mare operator de centre comerciale din Europa, fiind condus de Radu Merica, fostul sef al grupului Tiriac.
"Acestia vor depune pana la 25 septembrie ofertele finale si vom decide castigatorul", a spus Ontanu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO