Eveniment

Omul care trebuia să vândă „perlele din energie“, demis

Omul care trebuia să vândă „perlele din energie“, demis

Autor: Roxana Petrescu

14.11.2011, 00:06 656

Victor Cazană (foto), şeful Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizărilor din Industrie (OPSPI), instituţie subor­donată Ministerului Economiei, care se ocupă cu privatizarea marilor companii de stat, a fost demis la finalul săptămânii trecute, motivul oficial fiind maniera lentă în care a aplicat strategiile minis­terului din acest domeniu. Neoficial, surse din minister mai spun că şi poziţia lui Cazană faţă de unele privatizări, cum ar fi Electrica, ar fi dus la înlocuirea acestuia cu adjunctul său Florin Vlădan.

Anul acesta, la fel ca anul trecut sau acum doi ani, ar fi trebuit să fie anul pieţei de capital din România, adică anul în care prin bursa de la Bucureşti statul român ar fi trebuit să scoată la vânzare pachete minoritare din perlele energetice. Chiar la începutul anului Victor Cazană dădea asigurări că tot ceea ce Ministerul Economiei a anunţat se va realiza. Între timp oferta de vânzare a acţiunilor deţinute de statul român la Petrom a eşuat, iar cele 15% din Transelectrica şi Transgaz nu mai au şanse reale de a ajunge pe bursă în 2011.

"Singurul lucru care i s-ar putea reproşa domnului director nici într-un caz nu e vorba de profesionalism, ci de ritmul lent cu care a implementat unele decizii pe care noi le-am luat la nivel de minister. El va ocupa în continuare o funcţie în cadrul ministerului nostru şi nu dorim decât o accelerare a ritmului în acest sector şi în acel compartiment. Nu a fost niciun reproş şi nicio discuţie legată de una dintre companiile pe care am fi vrut să le privatizăm sau nu", a declarat Ion Ariton, ministrul eco­nomiei, citat de Mediafax.

În ultima vreme însă, presiunile făcute de FMI privind vânzarea pa­che­telor majoritare din marile com­panii din energie s-au intensificat, chiar repre­zen­tanţi ai Ministerului Economiei spunând că regretabil FMI a pus ochii numai pe vânzarea unor firme profitabile, aşa cum este Electrica, în timp ce găurile negre din energie sunt în continuate ignorate.

Astfel, anul viitor, CEN Turceni, CEN Craiova şi CEN Rovinari, împreună cu minele lor de cărbuni şi SNLO ar trebui vândute, la îndemnul FMI. Cupru Min, compania care deţine drepturile de exploatare pentru cel mai mare zăcământ de cupru din România şi care a avut rezultate foarte bune în primul semestru al anului, este şi ea pe lista vânzărilor.

Potrivit unor surse din minister, dincolo de motivele prezentate oficial de Ariton, la demiterea lui Cazană ar mai fi contribuit şi poziţia sa faţă de anumite privatizări cum ar fi cea a Electrica.

"Există mai multe discuţii privind demiterea lui Victor Cazană. Aparent, modul "n care s-a mişcat "n ceea ce priveşte realizarea proceselor de privatizare asumate de minister, precum şi poziţia sa faţa de unele privatizări cum ar fi Electrica sau Cupru Min au dus la demiterea acestuia", au precizat surse din Ministerul Economiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO