Eveniment

Omul care superviza un litigiu de 521 mil. € al statului cu Enel pleacă din Ministerul Energiei: “Numiţi oamenii care vă lipesc afişele pentru partid în funcţii”

 Răzvan Nicolescu a spus, într-o opinie transmisă ZF, că la nivel naţional este vizibilă o mişcare de politizare şi deprofesionalizare a companiilor de stat.

Răzvan Nicolescu a spus, într-o opinie transmisă ZF, că la nivel naţional este vizibilă o mişcare de politizare şi deprofesionalizare a companiilor de stat.

Autor: Roxana Petrescu

07.08.2015, 00:04 2287

Dan Agrişan, directorul general al Societăţii de Administrare a Participaţiilor în Energie (SAPE), entitate aflată în subordinea Ministerului Energiei şi înfiinţată anul trecut care a preluat pachetele minoritare ale statului în companiile privatizate de distribuţie şi furnizare a energiei, şi-a depus mandatul pe 5 august, acuzând într-o scrisoare adresată ministrului energiei, Andrei Gerea, presiuni de politizare a activităţii sale profesionale.

Acesta nu este singurul semnal de alarmă tras recent pe această temă, fostul ministru al energiei, Răzvan Nicolescu, spunând într-o opinie transmisă ZF că la nivel naţional este vizibilă o mişcare de politizare şi deprofesionalizare a companiilor de stat.

„Modalităţile de acţiune s-au diversificat, trecându-se, în funcţie de situaţie, de la acţiuni de intimidare la metode mai inventive cum ar fi simulacru de recrutare competitivă sau mărirea numărului membrilor consiliului de administraţie în scopul numirii anumitor persoane necalificate în executivul companiilor de stat din energie“, spunea recent Răzvan Nicolescu.

Dan Agrişan a preluat conducerea SAPE în octombrie anul trecut, după o experienţă de nouă ani în casa de avocatură afiliată PwC România, filiala locală a uneia dintre cele mai mari companii de consultanţă şi audit la nivel global.

Unul dintre cele mai importante dosare aflate pe rolul SAPE este un proces deschis anul trecut la Curtea de Arbitraj de la Paris împotriva italienilor de la Enel, cel mai mare distribuitor privat de energie local, contra unei sume de 521 de milioane de euro.

„Am simţit şi simt de mai multe luni o presiune de politizare a activităţii mele profesionale, manifestată inclusiv prin încercarea de a mi se impune oameni de o calitate şi cu o pregă­tire profesională necorespun­ză­toare în diverse poziţii din companie şi în consiliile de administraţie ale societăţilor în care SAPE deţine participaţii. Am sesizat de asemenea, din păcate, şi lipsa unei dorinţe reale de a reforma în bine companiile de stat din energie şi de a administra în mod profesionist participaţiile statului“, se arată în scrisoarea semnată de Dan Agrişan, document transmis ministrului energiei, Andrei Gerea.

În încheiere, Dan Agrişan spune: „Am decis să îmi depun mandatul de director general, cu efect din data de 5 august 2015, şi să vă dau ocazia să numiţi oamenii care vă lipesc afişele pentru partid în funcţiile pe care vi le doriţi, în cadrul acestei societăţi“.

Dan Agrişan a confirmat autenticitatea scrisorii, dar nu a făcut alte comentarii pe această temă.

În locul său a fost numit Adrian Moldoveanu, care ocupa înainte funcţia de director general adjunct al SAPE.

„A fost un lucru neaşteptat. Eu sunt de câteva luni în funcţia de director general adjunct. Este o soluţie temporară şi trebuia umplut acest vid de putere“, a spus Moldoveanu, care înainte de a-şi face debutul în Ministerul Energiei, instituţia care „patronează“ cele mai mari companii energetice de stat, ocupa funcţia de consilier juridic în cadrul Primăriei Sectorului 1, Bucureşti. Printre funcţiile ocupate de Moldoveanu se numără şi cea de consilier juridic în cadrul consiliului judeţean Mehedinţi. Noul director al SAPE a terminat Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Nicolae Titulescu din Bucureşti.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO