Eveniment

Oleg Tinkov, primul miliardar rus care face apel la "laşii" din elita Moscovei să se opună invaziei, după ce au fost eliminate sancţiunile occidentale împotriva sa

Oleg Tinkov, primul miliardar rus care face apel la...

Autor: Ştefan Stan

22.07.2023, 17:09 519

Primul miliardar rus căruia i-au fost eliminate sancţiunile occidentale împotriva sa a declarat că speră că decizia îi va încuraja pe "laşii" din elita Moscovei să se exprime împotriva invaziei la scară largă a lui Vladimir Putin în Ucraina.

Oleg Tinkov, care a contestat cu succes sancţiunile britanice împotriva sa săptămâna aceasta, a declarat pentru Financial Times că oligarhii ruşi ar fi inspiraţi să se opună războiului dacă Occidentul ar fi dispus să ridice restricţiile.

"S-a făcut o greşeală. Acum au reparat-o", a declarat Tinkov într-un interviu acordat vineri. "Dar asta este bine pentru ei, pentru că le pot arăta altor oameni de afaceri ruşi - care sunt uniţi în jurul lui Putin datorită sancţiunilor - că poţi face o declaraţie şi poţi părăsi Rusia pentru lumea civilizată".

Un miliardar autohton rar care s-a stilizat după Richard Branson şi a obţinut o declaraţie de susţinere din partea fondatorului Virgin pentru provocarea sa la sancţiuni, Tinkov a fost mult timp o figură aberantă în lumea afacerilor ruseşti dominată de Kremlin.

Singur printre colegii săi, Tinkov l-a denunţat pe Putin, preşedintele Rusiei, pentru declanşarea unui "război nebunesc" în Ucraina, a deplâns faptul că ţara se scufundă în "fascism" şi a renunţat la cetăţenia rusă în semn de protest.

Comentariile împotriva războiului, a spus el, l-au costat prieteniile cu mai mulţi alţi miliardari ruşi. "Mulţi dintre ei au încetat să mai vorbească cu mine pentru că sunt speriaţi. Eu am încetat să mai vorbesc cu alţii pentru că sunt laşi", a spus el.

În interviu, Tinkov a spus că spera să-i inspire pe oligarhii ruşi să ia partea cuiva. "Ei trebuie să îşi aleagă un scaun şi să se aşeze pe el. Să stea între două scaune, aşa cum au făcut în ultimii 30 de ani, cu o casă în Belgravia şi fiind prieteni cu Putin, nu mai funcţionează." Ceilalţi ruşi care contestă sancţiunile "vor să le elimine şi să continue să facă afaceri în Rusia. Nu văd cum pot face asta".

Ministerul britanic de Externe a declarat că a fost de acord să ridice sancţiunile împotriva lui Tinkov, în vârstă de 55 de ani, în luna martie a anului trecut, după ce a luat în considerare anumiţi factori, inclusiv acţiunile sale "în urma desemnării sancţiunilor".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO