Eveniment

Oficialii încearcă să stabilească cum a izbucnit incendiul la ansamblul de locuinţe Confort City

Oficialii încearcă să stabilească cum a izbucnit incendiul la ansamblul de locuinţe Confort City

Mediafax Foto

Autor: Laura Mitran

05.10.2012, 00:06 717

Direcţia şi viteza vântului, condiţiile meteorologice, înălţimea la care au izbucnit flăcările şi structura imobilului din complexul Confort City sunt elementele pe care comisia formată din poliţişti şi reprezentanţi ai ISU le iau în calcul pentru a stabili locul în care a izbucnit incendiul.

Poliţiştii şi reprezentanţii Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti şi Ilfov s-au dus, pentru a doua zi consecutiv, la com­plexul rezidenţial Confort City pentru a con­tinua cercetarea la faţa locului. Comisia de anchetă formată din criminalişti şi judiciarişti ai Poliţiei Ilfov lucrează împreună cu pompierii din Bucureşti şi Ilfov, printre care sunt şi cei care au ajuns primii la incendiul din complexul Confort City. În cadrul anchetei, specialiştii iau în calcul direcţia şi viteza vântului, condiţiile meteorologice, înălţimea la care au izbucnit flăcările, structura imobilului care a luat foc şi materialele folosite la construcţie, mansarda distrusă în incendiu fiind pe structură din lemn.

Ca să poată stabili cu precizie de unde şi de la ce a izbucnit incendiul, pompierii şi crimina­liştii aflaţi la faţa locului analizează ceea ce specialiştii numesc "amprenta" lăsată de foc. "Această amprentă se caută mai întâi în apartamentul în care se presupune că a început totul. Apoi, se ridică obiectele din apropierea acestei amprente, ce pot fi, să zicem, un aparat electrocasnic, un aparat de aer condiţionat, o sticlă cu benzină ori un alt obiect care, într-un fel sau altul, ar putea provoca un incendiu", spun surse apropiate anchetei.

În paralel, mai mulţi martori ai incendiului care a distrus marţi zeci de apartamente din complexul rezidenţial Confort City şi pom­pierii care au ajuns primii la faţa locului au fost audiaţi de poliţiştii ilfoveni. Declaraţiile vor ajuta la stabilirea cu exactitate a aparta­men­tului care a luat foc primul.

Audierile sunt dublate şi de o anchetă a criminaliştilor ilfoveni care în cursul zilei de miercuri au strâns probe de la faţa locului. De asemenea, aceştia au realizat sute de fotografii care urmează să fie trimise specialiştilor Inspecto­ratului pentru Situaţii de Urgenţă, pentru a se stabili locul de unde a izbucnit incendiul şi pagubele produse.

În funcţie de cercetarea criminalistică, Poliţia Ilfov aşteapă un raport din partea pompierilor cu privire la cauzele incendiului. Dacă oficialii ISU vor stabili că focul nu a fost pus intenţionat, atunci poliţia închide dosarul.

Comisia de anchetă verifică mai multe cauze posibile, cum ar fi un scurtcircuit, neglijenţa, respectiv o ţigară uitată aprinsă sau un aparat de aer condiţionat montat în exterior care s-a aprins, aşa cum susţin unii martori la incendiu. Primele rezultate ale anchetei vor fi cunoscute cel mai probabil la începutul săptămânii viitoare.

Dezvoltatorii anunţă reabilitarea pe bani proprii

Dezvoltatorul complexului Confort City anunţă că imediat ce autorităţile o vor permite, va începe reabilitarea blocului afectat de incendiul de marţi, iniţial pe propria cheltuială, fără a se face însă răspunzător de prejudiciile produse şi putând apela ulterior la societăţile de asigurări. Societatea Domus Stil Construct a emis joi un comunicat de presă privind incendiul produs marţi după-amiază într-un bloc din complexul Confort City, în urma căruia au ars aproape în totalitate 24 de apartamente şi au fost afectate, în total, în jur de 640 de persoane, potrivit Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO